JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Sterflats - Renovatie De Viervantflat

Vier hoge galerijflats in Prins Alexander gesitueerd langs de A16 worden ingrijpend in bewoonde toestand gerenoveerd. De flats worden door de vorm van het ensemble, ook wel de ‘sterflats’ genoemd. Gebouwd eind jaren ‘60 zijn ze als een van de eerste flats uitgevoerd met het zogenaamde ERA bouwsysteem.
Bij diverse eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en vrije zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen.
Samen met Woonstad hebben we gezocht naar een invulling waarbij de gewenste labelsprong (E/F naar A), het benodigde groot onderhoud in de woningen en aan de schil gecombineerd kan worden met het terugbrengen en versterken van het krachtige karakter van de flats. De bestaande kozijnen worden geschilderd in een rustige bruin-beige kleur en voorzien van nieuw HR++ glas en ventilatieroosters. Het vernieuwen van keuken, badkamer en toilet wordt gecombineerd met het aansluiten van de woningen op stadsverwarming (restwarmte).
Door zowel de hekwerken als de consoles antraciet te schilderen komt de horizontale betonnen structuur weer in de hoofdrol. De kopgevels en de plint worden met een systeem van minerale steenstrips + isolatie bekleed. Een lichte kunststeen gevelband zorgt voor behoud van het heldere gevelbeeld. Kwetsbare aansluitingen, zoals bij de bergingsdeuren worden voorzien van lichtbeton elementen. Naast een mooie aansluiting op de bestaande totale gevelstructuur, zorgt dit voor rust en uitstraling op straatniveau. De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen. Één hoog element passend bij de schaal van het gebouw, zorgt voor de herkenbaarheid. Een lager element functioneert als luifelelement dat meer aansluit bij de menselijke maat. Door de postkasten in twee ‘sub ruimten’ direct naast de entree te plaatsen, wordt een nieuwe overzichtelijke entreeruimte gecreëerd.
Ook de openbare ruimte rond de entree krijgt een compacte, maar efficiënte ingreep. Een ‘facilitaire strook’ biedt ruimte aan ondergrondse containers en bezoekers fietsen. De entree wordt hiermee verankerd in zijn omgeving en zorgt door een heldere organisatie voor een prettige manier van thuiskomen.

Naam van het gebouw

Sterflats - Renovatie De Viervantflat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

A3 Architecten

Bouwer

Team ERA flats

Omschrijving

Renovatie van vier hoge galerijflats waarin groot onderhoud is gecombineerd met het versterken van architectonische kwaliteiten, brengt de woningen van energielabel E naar A.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 31 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 44 weergaven

Hudson's Bay Rotterdam

Studio de Nooyer

Work Home - Play Home

LAGADO architects

Woonhuis Dalmeijer

Auke van der Weide

Huis F&M

Maurice Tjon a Tham

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

KAAPVAARDER

BTR

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Blaak House
 2. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 3. Calvin Klein Lijnbaan
 4. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 5. Woonhuis K+R
 6. Huis F&M
 7. Sportcomplex Olympia
 8. VMBO Melanchthon Rotterdam
 9. Woonhuis M+E
 10. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 11. Prachtig Kralingen
 12. De Nieuwe Binnenweg
 13. Boston & Seattle
 14. Biobased Eco Kaswoning
 15. Pakhuismeesteren
 16. MM25
 17. Woonhuis Dalmeijer
 18. Erasmus MC
 19. Huis aan de Maas
 20. Patio Villa SE
 21. Work Home - Play Home
 22. PatioHouse
 23. Hudson's Bay Rotterdam
 24. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 25. West 399
 26. De Hoek
 27. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 28. Multifunctioneel gebouw Basis
 29. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 30. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 31. Transformatie Coolhaven 96-98
 32. Maxi House
 33. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 34. Villa H
 35. Müllerhuis
 36. City Hub
 37. Hogeschool Rotterdam Business School
 38. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 39. Energieke woning Müllerpier
 40. Helden van de Ruyter
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. New York HerLofts
 43. Zwemcentrum Rotterdam
 44. De Lijnbaan
 45. House 1
 46. Woonhuis Ates-Mobach
 47. KAAPVAARDER
 48. Putsebocht

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger