JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Sterflats - Renovatie De Viervantflat

Vier hoge galerijflats in Prins Alexander gesitueerd langs de A16 worden ingrijpend in bewoonde toestand gerenoveerd. De flats worden door de vorm van het ensemble, ook wel de ‘sterflats’ genoemd. Gebouwd eind jaren ‘60 zijn ze als een van de eerste flats uitgevoerd met het zogenaamde ERA bouwsysteem.
Bij diverse eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en vrije zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen.
Samen met Woonstad hebben we gezocht naar een invulling waarbij de gewenste labelsprong (E/F naar A), het benodigde groot onderhoud in de woningen en aan de schil gecombineerd kan worden met het terugbrengen en versterken van het krachtige karakter van de flats. De bestaande kozijnen worden geschilderd in een rustige bruin-beige kleur en voorzien van nieuw HR++ glas en ventilatieroosters. Het vernieuwen van keuken, badkamer en toilet wordt gecombineerd met het aansluiten van de woningen op stadsverwarming (restwarmte).
Door zowel de hekwerken als de consoles antraciet te schilderen komt de horizontale betonnen structuur weer in de hoofdrol. De kopgevels en de plint worden met een systeem van minerale steenstrips + isolatie bekleed. Een lichte kunststeen gevelband zorgt voor behoud van het heldere gevelbeeld. Kwetsbare aansluitingen, zoals bij de bergingsdeuren worden voorzien van lichtbeton elementen. Naast een mooie aansluiting op de bestaande totale gevelstructuur, zorgt dit voor rust en uitstraling op straatniveau. De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen. Één hoog element passend bij de schaal van het gebouw, zorgt voor de herkenbaarheid. Een lager element functioneert als luifelelement dat meer aansluit bij de menselijke maat. Door de postkasten in twee ‘sub ruimten’ direct naast de entree te plaatsen, wordt een nieuwe overzichtelijke entreeruimte gecreëerd.
Ook de openbare ruimte rond de entree krijgt een compacte, maar efficiënte ingreep. Een ‘facilitaire strook’ biedt ruimte aan ondergrondse containers en bezoekers fietsen. De entree wordt hiermee verankerd in zijn omgeving en zorgt door een heldere organisatie voor een prettige manier van thuiskomen.

Naam van het gebouw

Sterflats - Renovatie De Viervantflat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

A3 Architecten

Bouwer

Team ERA flats

Omschrijving

Renovatie van vier hoge galerijflats waarin groot onderhoud is gecombineerd met het versterken van architectonische kwaliteiten, brengt de woningen van energielabel E naar A.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 49 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 384 weergaven

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Erasmus MC

Rob van Esch

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Boston & Seattle

Iemke Ruige

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger