JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

De Stadswinkel in het achterhuis van het Stadhuis Rotterdam, is de grootste publiekslocatie voor de gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het nieuwe serviceconcept van de gemeente omvat meer dan de bekende balie van burgerzaken. De Rotterdammer kan hier nu ook terecht voor gesprekken over belastingen, werk, inkomen en leerplicht.
deMunnik-deJong architecten + Merk X kregen de opgave om de vestiging in het rijksmonumentale Stadhuis te renoveren en te transformeren naar het nieuwe concept van de gemeentelijke dienstverlening. Het nieuwe ontwerp bouwt voort op het ontwerp van Evers en is in lijn met eerdere renovaties van het Stadhuis die door hetzelfde team zijn gedaan.

In de loop der jaren waren de prachtige monumentale ruimtes sterk verrommeld en installaties voldeden niet meer. De bestaande indeling, kleuren en materialen waren niet afgestemd op de heldere structuur van de monumentale ruimtes. Bij vorige verbouwingen waren de balies weggestopt aan de zijkanten van de drie overdekte binnenhoven. De structuur van het oorspronkelijke ontwerp van het Stadhuis door Henri Evers uit 1914-1920 was hierdoor niet meer afleesbaar.


Balie

In het nieuwe ontwerp is de servicebalie teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. De maten van balie zijn heel precies afgestemd op de kolommen structuur van het gebouw, door de balie los te positioneren van de kolommen is er een natuurlijk privacyzone ontstaan.

De werkplekken voldoen aan alle geldende arbonormen, alle apparatuur is geïntegreerd en heeft een plek gekregen. In de achterkasten zijn akoestische voorzieningen aangebracht. Door het plaatsen van een geïntegreerde nieuwe trap in het middenmeubel is een extra toegang gecreëerd.

De balie is naadloos uitgevoerd in grijs mêlee corian.
Tussen elke balie is een akoestisch absorberend ‘oor’ aangebracht, waarop tevens het balie nummer is aangebracht. De cijfers en de signing is uitgevoerd in een speciaal voor het Stadhuis Rotterdam ontworpen letter.


Wachtgebieden

Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich de twee wachtgebieden met speciaal ontworpen ingelegde tapijten en kroonluchters met een diameter van ruim 7 meter.

De wachtgebieden omvatten elk een kinderhoek, een grote lees- computertafel, diverse zitmeubels en een multifunctioneel meubel met o.a. de ticketautomaat, lockers, kopieermachine, een drinkfontein en vitrines waarin kleine exposities komen over de geschiedenis van het stadhuis.

Het multifunctionele meubel en het kindermeubel vormen een ‘familie’ met de servicebalies in het midden, en functioneren samen als ijkpunten in de grote ruimte. Gemaakt van warm grijs Corian en met een herkenbaar reliëf ogen ze als vriendelijke monolieten die bezoekers helpen zich te oriënteren. Voor de bewegwijzering is gekozen voor een op Evers’ beaux-artsesthetiek geïnspireerde letter, speciaal ontworpen door René Knip.


Spreek- werkplekken

Aan de lange zijdes zijn 38 open spreek- en werkplekken ondergebracht. Naar wens van de opdrachtgever zijn deze niet volledig afgeschermd, maar maken deel uit van de semi-publieke ruimte. De verwachting is dat de vergrote sociale controle ongewenst gedrag zal terugdringen. Speciaal ontworpen meubels met halfhoge zijwanden - geplaatst in kruisvorm - bieden de gebruikers toch voldoende privacy en vormen een akoestische buffer voor omgevingsgeluid. Naast de open spreek- werkplekken zijn er ook dertien gesloten overlegplekken gerealiseerd: ruime kamers met hoge plafonds en zicht naar buiten.

Voor de doorgangen naar de open spreek- werkplekken is Evers’ oorspronkelijke ontwerp aangepast. In een aantal van de dichte nissen zijn openingen gezaagd. Hierdoor is een doorlopende ruimte ontstaan met door- en uitkijkjes op de stad en komt er meer daglicht de ruimte binnen. Bij de gesloten overlegplekken zijn de geopende nissen voorzien van stalen puien.


Kantoren

De kantoren van de medewerkers waren in de loop der tijd sterk verouderd en verrommeld door allerlei niet-originele voorzieningen, waaronder goedkope systeemplafonds, tl-lampen en kabelgoten. Al deze toevoegingen zijn verwijderd en/of vervangen. Zo zijn de ruimtes voorzien van koelplafonds, de wanden met lambriseringen hersteld en opnieuw geschilderd. De kleuren zijn na historisch kleuronderzoek zorgvuldig afgestemd op het originele palet.


Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar bij Gemeente Rotterdam: “Het was een hele puzzel om alle gewenste diensten in te passen in de bestaande architectuur. deMunnik-deJong & Merk X hebben zich laten leiden door de oorspronkelijke, heldere structuur van Evers en deze verbonden met een eigentijds, uitnodigend interieur waarin veel mensen zich prettig voelen. De ruimte straalt grandeur uit en bergt tevens intimiteit in zich. Zo is het servicecentrum precies de plek geworden die wij voor ogen hadden: een efficiënte werkplek, uitnodigende publiekslocatie en overweldigend visitekaartje in één.”

Naam van het gebouw

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

deMunnik-deJong architecten + Merk X

Bouwer

Burgy bouwbedrijf

Omschrijving

De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het Stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 30 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 269 weergaven

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Patio Villa SE

AAAN

Woonhuis Ates-Mobach

Ruud Koppenol Fotografie

Stadsvilla

Sander Bongers

De Hoek

Marge architecten

Villa H

Christian Richters

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
  1. Patio Villa SE
  2. Villa H
  3. Work Home - Play Home
  4. Prachtig Kralingen
  5. Calvin Klein Lijnbaan
  6. Zwemcentrum Rotterdam
  7. KAAPVAARDER
  8. Erasmus MC
  9. Energieke woning Müllerpier
  10. Huis F&M
  11. MM25
  12. Hogeschool Rotterdam Business School
  13. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  14. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  15. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  16. Woonhuis M+E
  17. Huis aan de Maas
  18. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  19. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  20. Maxi House
  21. De Nieuwe Binnenweg
  22. Blaak House
  23. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  24. Transformatie Coolhaven 96-98
  25. Woonhuis Dalmeijer
  26. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  27. De Hoek
  28. Putsebocht
  29. VMBO Melanchthon Rotterdam
  30. Multifunctioneel gebouw Basis
  31. Hudson's Bay Rotterdam
  32. De Lijnbaan
  33. House 1
  34. West 399
  35. Müllerhuis
  36. Biobased Eco Kaswoning
  37. Woonhuis K+R
  38. Sportcomplex Olympia
  39. Woonhuis Ates-Mobach
  40. Boston & Seattle
  41. Pakhuismeesteren
  42. Helden van de Ruyter
  43. Belevenisboerderij Schieveen
  44. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  45. PatioHouse
  46. City Hub
  47. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  48. New York HerLofts

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger