JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Pakhuismeesteren

Tussen de hoogbouw die recent op de Wilhelminapier werd gerealiseerd, herinnert het gerestaureerde Pakhuismeesteren, samen met andere oude gebouwen zoals Hotel New York en de Cruise Terminal, aan de sfeer en dynamiek van de vroegere havenactiviteiten. Sinds het beëindigen van de activiteiten in de jaren '80 stond het gebouw leeg. Na jaren van leegstand, dreigende sloop en plannen maken, werd de restauratie en transformatie van het - ondertussen - monumentale Pakhuismeesteren officieel gestart op vrijdag 9 oktober 2015.

De bakstenen gevels met betonnen sierlijsten, hijsbalken en kenmerkende groene laad- en losdeuren zijn in ere hersteld. De sporen van de tijd maar ook de geschilderde opschriften zijn zichtbaar gebleven. Door het aanbrengen van nieuwe gevelopeningen, een centraal lichthof en nieuwe ontsluitingen, is het grote, donkere veemgebouw omgevormd naar een flexibel indeelbaar en aanpasbaar casco met voldoende daglicht. Bovenop het pakhuis zijn twee verdiepingen toegevoegd. De licht-grijs verwerende houten afwerking sluit aan bij het patina van het bestaande gebouw. Grote dakterrassen en schuine daken zorgen voor een levendig dakenlandschap tussen de omringende hoogbouw.

Pakhuismeesteren heeft een cultuur-historische waarde. Daarom is het van belang het bouwwerk niet van identiteit te veranderen, maar juist de waarde te versterken als basis voor een nieuw, toekomstgericht verhaal. De karakteristieke monumentale elementen dienden zoveel mogelijk intact te blijven, terwijl ook de nodige ingrepen werden uitgevoerd om nieuw gebruik mogelijk te maken.

Pakhuismeesteren biedt nu onderdak aan een hotel met 217 kamers, 'long stay' appartementen, meerdere vergaderruimtes en een markthal.

Op de begane grond zijn de hotellobby, het bijhorend restaurant en de markthal gesitueerd. Zij zijn toegankelijk via 3 nieuwe entrees aan weerszijden van het gebouw. De kamers bevinden zich op de twee bestaande verdiepingen rondom het centrale lichthof. In de twee toegevoegde verdiepingen zijn 'long-stay' appartementen, vergaderruimtes en dakterrassen ondergebracht. De kelder is verdiept, waterdicht gemaakt en omgevormd naar een parkeergarage, opslagruimte en technische lokalen.

Met de restauratie en transformatie van Pakhuismeesteren is het laatste historische gebouw op de Wilhelminapier opgeknapt. Door de publiek toegankelijke invulling van de begane grond met de hotellobby en markthal is de gebruiks- en verblijfskwaliteit in en rond het gebouw verhoogd. De entrees zorgen samen met grote bloemkozijnen voor de gewenste levendigheid in de plint en interactie met de omgeving.

Naam van het gebouw

Pakhuismeesteren

Opdrachtgever

Wilhelminakade 52 B.V.

Architect

awg architecten

Bouwer

Van Agtmaal (VolkerWessels)

Omschrijving

Voormalig pakhuis op de Wilhelminapier werd gerestaureerd en getransformeerd om ruimte te bieden aan markthal, hotel en vergaderruimtes, met parkeren in de kelder en long stay-appartementen in een nieuw houten daklandschap.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 46 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 91 weergaven

New York HerLofts

N. Alsemgeest

Hudson's Bay Rotterdam

Studio de Nooyer

3 flats Mathenesserweg Rotterdam

Dimmy Olijerhoek

Maxi House

Riesjard Schropp

House 1

Fotografie: Christian van der Kooy

Woonhuis K+R

HOYT Architecten

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Multifunctioneel gebouw Basis
 2. Huis aan de Maas
 3. Putsebocht
 4. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 5. KAAPVAARDER
 6. De Hoek
 7. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 8. Helden van de Ruyter
 9. Boston & Seattle
 10. Sportcomplex Olympia
 11. Patio Villa SE
 12. Belevenisboerderij Schieveen
 13. Zwemcentrum Rotterdam
 14. Transformatie Coolhaven 96-98
 15. House 1
 16. Hudson's Bay Rotterdam
 17. MM25
 18. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 19. Huis F&M
 20. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 21. Woonhuis Dalmeijer
 22. New York HerLofts
 23. Hogeschool Rotterdam Business School
 24. PatioHouse
 25. VMBO Melanchthon Rotterdam
 26. De Nieuwe Binnenweg
 27. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 28. De Lijnbaan
 29. Prachtig Kralingen
 30. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 31. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 32. Maxi House
 33. Müllerhuis
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Work Home - Play Home
 36. Calvin Klein Lijnbaan
 37. Biobased Eco Kaswoning
 38. City Hub
 39. Woonhuis M+E
 40. Villa H
 41. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 42. Woonhuis K+R
 43. Pakhuismeesteren
 44. Energieke woning Müllerpier
 45. West 399
 46. Woonhuis Ates-Mobach
 47. Blaak House
 48. Erasmus MC

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger