JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

De Parel van de Botlek

Aan de Oude Maasweg, gelegen tussen de Oude Maas en de A15, is op één van de allerlaatste vrije kavels in de Botlek een gebouw gerealiseerd dat een atypische verschijning is in een uitermate industriële omgeving.

Het gebouw vormt het nieuwe hoofdkantoor voor Marine Care, wereldwijde leverancier voor reiniging- en onderhoudsmiddelen voor de internationale scheepvaart en voor offshore-installaties.

In tegenstelling tot de bebouwingen en installaties op de omliggende kavels die volledig zijn ingericht voor een optimaal productieproces, speelde voor Marine Care juist het esthetische aspect een grote rol. Deze ambitie en het krachtige ontwerp voor deze locatie zijn voor Q-team van het Havenbedrijf Rotterdam leidend geweest bij het toewijzen van het erfpachtcontract aan Marine Care.

Het gebouw is gelegen op een prachtige zichtlocatie aan de Oude Maas wanneer men over de A15 vanuit Rotterdam richting de Botlek komt. Dit punt vormt tevens een logistiek knelpunt; alle industriële leidingen worden hier onder de rivier door naar de Vondelingenplaat gevoerd. Het gebouw is met zeer grote precisie zodanig gesitueerd dat er geen enkele leiding in gevaar komt, maar ook zo dat de leidingen geen gevaar voor het bedrijf en haar werknemers vormen.

Het gebouw is ontworpen met een heldere opzet. Er zijn 3 hoofdelementen: een grote opslagloods, een kantoor en een hybride-zone tussen de eerste twee functies in.

De opslagloods refereert aan het industriële en pragmatische karakter van de omgeving. Het is een gesloten volume met een opgetilde vloer zodat vrachtwagens kunnen laden en lossen. Achter het overslag gedeelte zijn er drie PGS15 opslagloodsen voor gevaarlijke stoffen uitgerust met een CO2 blusgasinstallatie. De gevel wordt gevormd door een betonnen plint met daarboven sandwichpanelen in een donkere kleurstelling. Op het dak van de loods staan 163 zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Het kantoor met haaks daarop de hybride-zone vormen “het gezicht” van het gebouw richting de A15. Het is een volume over twee bouwlagen, gevat in een wit aluminium kader waarbinnen een vliesgevel is opgetrokken. Het witte kader steekt af tegen de achterliggende loods en fungeert tevens als zonwering. Om natuurlijke opwarming te benutten voor het verwarmen van koudere delen van het gebouw is er een warmtepomp met externe koeling geïnstalleerd.

In de binnenhoek tussen kantoor- en hybridevolume wordt het witte kader opgetild en vormt zodoende de hoofdentree van het gebouw. Op de begane grond zijn de hoofdentree, ontvangstruimte en vergaderruimten. Op de verdieping zijn kantoren gelegen rondom een dichte kern waardoor een zeer lichte en open werkomgeving ontstaat.

De hybride-zone huisvest functies zoals onderzoekslaboratorium, expeditiekantoor, en kleedruimten terwijl op de verdieping, in een opgetild en uitstekend deel van het volume, de personeelsruimte is gevestigd. Aan weerszijden is deze personeelsruimte voorzien van grote puien waardoor er ten allen tijden zicht is op het laad- en losproces bij de loods maar ook op de hoofdentree.

Door de heldere vormgeving van de verschillende onderdelen van het ontwerp, de gesloten pragmatische loods en de open lichte kantoorfunctie, is een uitdagend en voor de omgeving zeer verfrissend project gerealiseerd.

Naam van het gebouw

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

Opdrachtgever

Marine Care bv

Architect

HDK architecten bna bni bnsp

Bouwer

Conferm

Omschrijving

Bedrijf in reinigings- en onderhoudsmiddelen voor scheepvaart en offshore presenteert zich met een strak en licht gebouw op zichtlocatie nabij de Botlekbrug.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 24 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 68 weergaven

West 399

Powerhouse Company

Studentenhuisvesting Erasmus Campus

Mecano

PatioHouse

Stadsvilla

Sander Bongers

Sterflats - Renovatie De Viervantflat

Galerij - Annet Delfgaauw

Müllerhuis

R.H. Gortemaker

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. New York HerLofts
 2. House 1
 3. Pakhuismeesteren
 4. Müllerhuis
 5. Maxi House
 6. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 7. Hogeschool Rotterdam Business School
 8. Energieke woning Müllerpier
 9. Huis aan de Maas
 10. Woonhuis M+E
 11. Zwemcentrum Rotterdam
 12. Hudson's Bay Rotterdam
 13. Huis F&M
 14. Woonhuis K+R
 15. PatioHouse
 16. Woonhuis Dalmeijer
 17. De Nieuwe Binnenweg
 18. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 19. Erasmus MC
 20. City Hub
 21. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 22. MM25
 23. Prachtig Kralingen
 24. VMBO Melanchthon Rotterdam
 25. Woonhuis Ates-Mobach
 26. Blaak House
 27. Sportcomplex Olympia
 28. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 29. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 30. Putsebocht
 31. Work Home - Play Home
 32. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 33. West 399
 34. Patio Villa SE
 35. Helden van de Ruyter
 36. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 37. Belevenisboerderij Schieveen
 38. De Hoek
 39. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 40. Villa H
 41. KAAPVAARDER
 42. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 43. Transformatie Coolhaven 96-98
 44. Calvin Klein Lijnbaan
 45. Biobased Eco Kaswoning
 46. Boston & Seattle
 47. Multifunctioneel gebouw Basis
 48. De Lijnbaan

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger