JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Hogeschool Rotterdam Business School

Hogeschool Rotterdam Business School

Voor de Hogeschool Rotterdam Business School ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe onderwijsgebouw gelegen aan de Kralingse Zoom. Het gebouw biedt onderdak aan de economische opleidingen, die voorheen verspreid waren over verschillende locaties in de stad.

Het duurzame onderwijsgebouw van 13.000 m2 verbindt de al bestaande bouwdelen met elkaar en faciliteert hiermee in totaal 11.000 studenten en 850 medewerkers. De nieuwbouw past perfect bij het onderwijsconcept van de economische opleidingen van de hogeschool, dat gekenmerkt wordt door kleine groepen, interactieve werkvormen en een sterke relatie tussen onderwijs en beroepspraktijk.

Het nieuwe 7 verdiepingen hoge onderwijsgebouw is de laatste toevoeging aan de Rotterdam Business School dat bestaat uit een ensemble van 4 gebouwen, allen zeer verschillend van vorm en bouwstijl. Drie koppelstukken tussen de gebouwdelen in de vorm van transparante gebouwhoge portalen zorgen voor eenheid waardoor één campusgebouw ontstaat.
Gebouw versterkt het onderwijs

Het nieuwe gebouw is toekomstbestendig ontworpen en flexibel in gebruik. Zo kan snel ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Dankzij een modulaire opzet van de installaties en de gevel kunnen wanden makkelijk worden verplaatst, waardoor ruimtes eenvoudig te wijzigen zijn in grootte en functie.

Daarnaast stimuleert het gebouw ontmoetingen tussen studenten en medewerkers van de verschillende opleidingen. In het centrale atrium zijn op alle verdiepingen open studiepleinen ingericht met een verscheidenheid aan meubilair, zoals loungemeubels en grote studietafels. Een imposante houten trap, die als een rode loper door het gebouw loopt, verbindt alle studiepleinen en is zo de blikvanger van het gebouw.
Deze trap nodigt uit tot gebruik en verminderd zo het liftgebruik.

De studiestraat fungeert als de centrale entree en ontmoetingsplek tussen de diverse bouwdelen van het complex. De ruimte is voorzien van een grote glaskap, een brede tribunetrap verbindt de straat met het atrium, hier begint de houten loper die mensen de nieuwbouw intrekt. Een centraal geplaatste koffiebar vormt het middelpunt van de straat.

Het zes verdiepingen tellende gebouw schept ook een klimaat om geconcentreerd te studeren. Zo zijn er naast de lokalen en open studiepleinen ook afsluitbare projectruimtes om in kleine groepjes te kunnen werken. Deze ruimtes zijn voor zowel docenten als studenten te boeken. De overlegruimtes zijn langs het atrium gepositioneerd en vormen samen een grote etalagewand. Elke ruimte heeft een gekleurde wand in diverse groentinten, zo ontstaat een subtiele collage als achtergrond in het atrium.

BREEAM Excellent ontwerp

Het ontwerp van de nieuwbouw ontving het BREEAM Excellent label, het internationale certificaat voor duurzaamheid. Dat sluit aan bij de visie van de economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen deel van uit maakt.

Door de buitengevel van verdiepingshoog drievoudig transparant glas ademt het gebouw licht, ruimte en openheid en via de grote glazen atriumkap kan natuurlijk daglicht tot diep in het gebouw binnen vallen. Op het dak van de vijfde verdieping bevindt zich een groendak met aantrekkelijke beplanting voor vogels en vlinders.

Daarnaast zorgt natuurlijke ventilatie voor een continue aanvoer van frisse lucht. Dat levert niet alleen een flinke energiebesparing op, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat wat bevorderlijk is voor het welbevinden van de studenten en docenten.

Naam van het gebouw

Hogeschool Rotterdam Business School

Opdrachtgever

Hogeschool Rotterdam

Architect

Paul de Ruiter Architects

Bouwer

SMT Bouw

Omschrijving

Een nieuw onderwijsgebouw smeedt zich samen met drie zeer verschillende bestaande gebouwen tot een nieuw duurzaam complex met het atrium met monumentale houten trappen als blikvanger.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 1 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 62 weergaven

Hudson's Bay Rotterdam

Studio de Nooyer

Putsebocht

Hoekaanzicht - A3 Architecten

Huis F&M

Maurice Tjon a Tham

RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij

François Verhoeven

Stadsvilla

Sander Bongers

Patio Villa SE

AAAN

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Hogeschool Rotterdam Business School
 2. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 3. City Hub
 4. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 5. Zwemcentrum Rotterdam
 6. Huis F&M
 7. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 8. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 9. De Hoek
 10. MM25
 11. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 12. Calvin Klein Lijnbaan
 13. Transformatie Coolhaven 96-98
 14. VMBO Melanchthon Rotterdam
 15. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 16. Putsebocht
 17. Woonhuis K+R
 18. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 19. PatioHouse
 20. KAAPVAARDER
 21. Maxi House
 22. Woonhuis Dalmeijer
 23. Energieke woning Müllerpier
 24. Helden van de Ruyter
 25. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 26. Woonhuis Ates-Mobach
 27. Prachtig Kralingen
 28. West 399
 29. Blaak House
 30. Biobased Eco Kaswoning
 31. Erasmus MC
 32. De Nieuwe Binnenweg
 33. De Lijnbaan
 34. New York HerLofts
 35. Huis aan de Maas
 36. Work Home - Play Home
 37. Sportcomplex Olympia
 38. Patio Villa SE
 39. Villa H
 40. House 1
 41. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 42. Multifunctioneel gebouw Basis
 43. Belevenisboerderij Schieveen
 44. Hudson's Bay Rotterdam
 45. Woonhuis M+E
 46. Pakhuismeesteren
 47. Müllerhuis
 48. Boston & Seattle

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger