JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Helden van de Ruyter

Helden van de Ruyter

8 Pioniers bouwen op Zuid
Op de hoek van De Ruyterstraat en de Marinestraat aan de oostkant van het Noordereiland heeft de gemeente Rotterdam in 2014 een kavel ter beschikking gesteld voor zelfbouwers. Het Noordereiland is sinds 2008 een beschermd stadsgezicht. Het is een aparte plek in een buurt met een roemrucht verleden. Je loopt er prachtig langs de kade met mooie vergezichten over het water. De oostkant van het Noordereiland is het rauwere deel van het eiland in de Maas. Dit CPO-project geeft invulling aan een langjarige focus van de gemeente op het verbeteren van Rotterdam-Zuid.

CPO ontwerpstrategie
Bokkers van der Veen architecten heeft het initiatief genomen in het cpo-project. Samen met procesbegeleider Urbannerdam en bouwbedrijf Van Omme & De Groot hebben ze een basisplan met een groot aantal uitbreidingsopties uitgewerkt, waardoor al in een vroeg stadium de haalbaarheid en consequenties van persoonlijke woonwensen inzichtelijk werden.
Op deze manier zijn het regelgedoe en bepaalde risico's uit handen genomen van de opdrachtgevers, die zich hierdoor konden concentreren op hun woonwensen en het ontwerpen van hun eigen huis.
Met het basisplan is een groep van acht enthousiaste particuliere opdrachtgevers geworven, en het ontwerpproces van de 8 individuele woningen gestart.

Inpassing omgeving
De woningen zoeken qua massa aansluiting bij de aanliggende vooroorlogse bebouwing, maar zijn in hun gevelindeling en detaillering duidelijk eigentijds. Het kavel is in het basisplan verdeeld in 7 stadswoningen van 154 m² verdeeld over 3,5 woonlaag, 5,4m breed met tuin en dakterras op de middag- en avondzon. De een karakteristieke hoekwoning van 220 m² heeft een met balkon en dakterras en een gezamenlijke fietsenberging. Het basisplan is vervolgens door de opdrachtgevers uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers en bijzondere trappen.
Ook de 3,2m hoge begane grondverdieping is overgenomen uit de omgeving. Naast wonen biedt de extra hoge begane grondverdieping ook plaats voor een aantal werkruimtes, zoals een praktijkruimte op de hoek, een extra geïsoleerde geluids-studio en een kantoor aan huis.

Unieke ontwerpen binnen stramien
De interne indeling van de woningen is volledig op maat ontworpen per opdrachtgever. De begane grond in alle woningen heeft een extra hoog plafond van 3,2 meter. De kopers konden het basisplan aanpassen aan hun eigen woonwensen. Er zijn verschillende opties en extra’s waar kopers voor kunnen kiezen, zoals een vide, uitbouw, extra verdieping, balkon, erker of extra groot dakterras.

Ambacht van het metselwerk
De gevel bestaat uit een ritme van penanten en drie blindvensters per verdieping, waarbij de kopers zelf hebben gekozen welke daarvan worden voorzien van ramen, of gecombineerd worden tot een grote pui. Zowel de gevelstenen als de metselverband zijn op de wensen van de opdrachtgevers afgestemd, waarbij de onderlinge samenhang werd geregeld middels een paar eenvoudige spelregels. Binnen een helder stramien van penanten en vensters hadden opdrachtgevers de vrijheid om hun eigen gevelindeling te ontwerpen. Bijzondere metselverbanden en natuursteen details geven iedere woning een eigen karakter.

Buitenruimten en dakterrassen
Alle 8 de woningen hebben meerdere buitenruimten om de dilemma's van het smalle kavel te compenseren. De een heeft een riant zonnig dakterras, met uitzicht op de Koningshaven en de ander op de Nieuwe Maas. De dakterrassen zijn ontworpen als 5e gevel, waarbij iedere woning een individueel ontworpen indeling en dakterras-toegang heeft. De woningen hebben achtertuinen, diverse balkons en de extra grote hoekwoning heeft een ruim balkon met uitzicht op de Maas.

Naam van het gebouw

Helden van de Ruyter

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers ‘de Ruyter’

Architect

Bokkers van der Veen Architecten

Bouwer

van Omme & de Groot

Omschrijving

CPO-project op Noordereiland bevat 8 ruime woningen volgens een basisplan dat voor elke bewoner individueel is uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers, bijzondere trappen en werkruimtes op de begane grond.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 22 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 268 weergaven

Helden van de Ruyter

NUvastgoed

Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam

Michael Herfst

West 399

Powerhouse Company

Biobased Eco Kaswoning

NarrativA architecten

PatioHouse

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

HDK architecten - Fotograaf: Frans Hanswijk Fotografie

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Energieke woning Müllerpier
 2. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 3. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 4. Hudson's Bay Rotterdam
 5. Work Home - Play Home
 6. Woonhuis K+R
 7. Transformatie Coolhaven 96-98
 8. KAAPVAARDER
 9. Prachtig Kralingen
 10. Biobased Eco Kaswoning
 11. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 12. Blaak House
 13. Boston & Seattle
 14. Multifunctioneel gebouw Basis
 15. Zwemcentrum Rotterdam
 16. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 17. Erasmus MC
 18. Huis aan de Maas
 19. House 1
 20. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 21. Woonhuis Dalmeijer
 22. Helden van de Ruyter
 23. Pakhuismeesteren
 24. MM25
 25. Belevenisboerderij Schieveen
 26. Huis F&M
 27. De Nieuwe Binnenweg
 28. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 29. VMBO Melanchthon Rotterdam
 30. De Lijnbaan
 31. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 32. Woonhuis M+E
 33. Calvin Klein Lijnbaan
 34. PatioHouse
 35. Müllerhuis
 36. Maxi House
 37. New York HerLofts
 38. Hogeschool Rotterdam Business School
 39. De Hoek
 40. Woonhuis Ates-Mobach
 41. Villa H
 42. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 43. Putsebocht
 44. City Hub
 45. Patio Villa SE
 46. Sportcomplex Olympia
 47. West 399
 48. Trainingscomplex Feyenoord 1908

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger