JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Erasmus MC

Na 12 jaar voorbereiden en 8 jaar bouwen is in het centrum van Rotterdam het grootste universitair medisch centrum van Nederland geopend: het Erasmus MC. De nieuwbouw transformeert het universitair medisch centrum van een verzameling losse gebouwen naar een kleine medische stad waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers hun weg vinden. Daarmee overstijgt het Erasmus MC haar primaire rol van louter medisch centrum. Het vervult ook een sterke economische rol voor Rotterdam doordat het toponderzoekers en studenten aantrekt, aan veel mensen werkgelegenheid biedt en een scala aan leveranciers aan zich bindt. EGM heeft zowel het architectuur- als het interieurontwerp voor het nieuwe Erasmus MC gemaakt.

De nieuwbouw van het Erasmus MC transformeert het ziekenhuis van een verzameling losse gebouwen tot een kleine medisch stad vol betekenisvolle plekken. Leidend in het ontwerp was het creëren van een Healing Environment: een prettige, gezonde en veilige omgeving voor patiënt, bezoeker en medewerker. Interne passages, atria, patio’s en publieke gebieden geven het gebouw identiteit, zorgen voor oriëntatie en verbinding met de stad. Het ontwerp van het nieuwe Erasmus MC is strak, functioneel en weldoordacht. De onderliggende lay-out van het Erasmus MC is even eenvoudig als doeltreffend: een centrale verbindings-as vormt de publieke ruggengraat van het complex en ritst bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een logische wijze aaneen.

Het ziekenhuis is zorgvuldig ingebed in de stedelijke omgeving en op alle schaalniveaus met veel aandacht voor detail uitgewerkt. De uitnodigende transparante plint is bij de hoofdingang vier verdiepingen hoog waarmee deze duidelijk herkenbaar is. Naast de hoofdingang is de glazen plint twee verdiepingen hoog met daar achter kantoren, fitness, horeca en retail voor een levendig beeld en directe aansluiting op de stedelijke omgeving. Boven de plint creëren horizontale en verticale raampartijen, verschillende afwerkingtechnieken van de betonnen geveldelen, houten gevels en diepe neggen of juist erkers een gevarieerd gevelbeeld. Deze variatie binnen afgesproken ontwerpprincipes deelt de gevel op in duidelijke eenheden. Zo ontstaat er een gebouwenrij die tegelijkertijd afzonderlijk herkenbaar en coherent is.

Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al begint de healing environment die overal in de nieuwbouw verweven is. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

Qua opzet onderscheidt zich het Erasmus MC duidelijk van het klassieke ziekenhuis: zorg is hier niet georganiseerd rondom medische specialismes, maar rondom patiëntenthema’s, waar men alle zorg rondom een specifiek ziektebeeld kan vinden. Deze thematische organisatie wordt gecombineerd met een horizontale functionele gelaagdheid: programma’s met dezelfde functies liggen op één en dezelfde verdieping. De logistieke verdieping ligt op de begane grond met daarboven het levendige entreegebied en de poliklinieken. Daarboven liggen de rustigere afdelingen, zoals dagbehandeling, diagnostiek, operatiekamers en Intensive Care.

Naarmate men hoger het gebouw in komt, nemen de functies in verkeersintensiteit af. De verpleegafdelingen, waar patiënten het langst verblijven, liggen op de 8e tot de 12e verdieping, ver weg van het rumoer en de drukte van de publieke gebieden. Wachtruimtes liggen overal aan de buitengevel waar daglicht en uitzicht is; spreek- en behandelkamers waar patiënten doorgaans minder tijd doorbrengen en privacy gewenst is zitten aan de binnenkant. Bijzonder zijn de bedtoegankelijke daktuinen bij de verpleegafdelingen op de 8e verdieping, die hoog in het gebouw een oase van rust bieden en visueel een tweede maaiveld vormen. De healing environment is misschien wel het meest prominent aanwezig in de eenpersoonspatiëntenkamers. Deze bieden privacy, autonomie en rust. Ook dat draagt positief bij aan het welbevinden van de patiënt en het genezingsproces.

Naam van het gebouw

Erasmus MC

Opdrachtgever

Erasmus MC

Architect

architect: EGM architecten; landschapsarchitect: Juurlink [+] Geluk

Bouwer

Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam)

Omschrijving

Het universitair medisch centrum transformeert van een verzameling losse gebouwen naar een medische stad, ingericht volgens de beginselen van healing environment met bed-toegankelijke daktuin.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 13 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2917 weergaven

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Boston & Seattle

Iemke Ruige

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Erasmus MC

Rob van Esch

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger