JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Erasmus MC

Na 12 jaar voorbereiden en 8 jaar bouwen is in het centrum van Rotterdam het grootste universitair medisch centrum van Nederland geopend: het Erasmus MC. De nieuwbouw transformeert het universitair medisch centrum van een verzameling losse gebouwen naar een kleine medische stad waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers hun weg vinden. Daarmee overstijgt het Erasmus MC haar primaire rol van louter medisch centrum. Het vervult ook een sterke economische rol voor Rotterdam doordat het toponderzoekers en studenten aantrekt, aan veel mensen werkgelegenheid biedt en een scala aan leveranciers aan zich bindt. EGM heeft zowel het architectuur- als het interieurontwerp voor het nieuwe Erasmus MC gemaakt.

De nieuwbouw van het Erasmus MC transformeert het ziekenhuis van een verzameling losse gebouwen tot een kleine medisch stad vol betekenisvolle plekken. Leidend in het ontwerp was het creëren van een Healing Environment: een prettige, gezonde en veilige omgeving voor patiënt, bezoeker en medewerker. Interne passages, atria, patio’s en publieke gebieden geven het gebouw identiteit, zorgen voor oriëntatie en verbinding met de stad. Het ontwerp van het nieuwe Erasmus MC is strak, functioneel en weldoordacht. De onderliggende lay-out van het Erasmus MC is even eenvoudig als doeltreffend: een centrale verbindings-as vormt de publieke ruggengraat van het complex en ritst bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een logische wijze aaneen.

Het ziekenhuis is zorgvuldig ingebed in de stedelijke omgeving en op alle schaalniveaus met veel aandacht voor detail uitgewerkt. De uitnodigende transparante plint is bij de hoofdingang vier verdiepingen hoog waarmee deze duidelijk herkenbaar is. Naast de hoofdingang is de glazen plint twee verdiepingen hoog met daar achter kantoren, fitness, horeca en retail voor een levendig beeld en directe aansluiting op de stedelijke omgeving. Boven de plint creëren horizontale en verticale raampartijen, verschillende afwerkingtechnieken van de betonnen geveldelen, houten gevels en diepe neggen of juist erkers een gevarieerd gevelbeeld. Deze variatie binnen afgesproken ontwerpprincipes deelt de gevel op in duidelijke eenheden. Zo ontstaat er een gebouwenrij die tegelijkertijd afzonderlijk herkenbaar en coherent is.

Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al begint de healing environment die overal in de nieuwbouw verweven is. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

Qua opzet onderscheidt zich het Erasmus MC duidelijk van het klassieke ziekenhuis: zorg is hier niet georganiseerd rondom medische specialismes, maar rondom patiëntenthema’s, waar men alle zorg rondom een specifiek ziektebeeld kan vinden. Deze thematische organisatie wordt gecombineerd met een horizontale functionele gelaagdheid: programma’s met dezelfde functies liggen op één en dezelfde verdieping. De logistieke verdieping ligt op de begane grond met daarboven het levendige entreegebied en de poliklinieken. Daarboven liggen de rustigere afdelingen, zoals dagbehandeling, diagnostiek, operatiekamers en Intensive Care.

Naarmate men hoger het gebouw in komt, nemen de functies in verkeersintensiteit af. De verpleegafdelingen, waar patiënten het langst verblijven, liggen op de 8e tot de 12e verdieping, ver weg van het rumoer en de drukte van de publieke gebieden. Wachtruimtes liggen overal aan de buitengevel waar daglicht en uitzicht is; spreek- en behandelkamers waar patiënten doorgaans minder tijd doorbrengen en privacy gewenst is zitten aan de binnenkant. Bijzonder zijn de bedtoegankelijke daktuinen bij de verpleegafdelingen op de 8e verdieping, die hoog in het gebouw een oase van rust bieden en visueel een tweede maaiveld vormen. De healing environment is misschien wel het meest prominent aanwezig in de eenpersoonspatiëntenkamers. Deze bieden privacy, autonomie en rust. Ook dat draagt positief bij aan het welbevinden van de patiënt en het genezingsproces.

Naam van het gebouw

Erasmus MC

Opdrachtgever

Erasmus MC

Architect

EGM architecten

Bouwer

Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam)

Omschrijving

Het universitair medisch centrum transformeert van een verzameling losse gebouwen naar een medische stad, ingericht volgens de beginselen van healing environment met bed-toegankelijke daktuin.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 18 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 62 weergaven

Maxi House

Riesjard Schropp

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Bart van Hoek

Erasmus MC

Rob van Esch

Belevenisboerderij Schieveen

DaF-architecten

RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij

François Verhoeven

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Pakhuismeesteren
 2. Blaak House
 3. De Lijnbaan
 4. Energieke woning Müllerpier
 5. Work Home - Play Home
 6. Woonhuis M+E
 7. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 8. De Hoek
 9. VMBO Melanchthon Rotterdam
 10. Woonhuis K+R
 11. Müllerhuis
 12. MM25
 13. Prachtig Kralingen
 14. Biobased Eco Kaswoning
 15. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 16. Erasmus MC
 17. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 18. KAAPVAARDER
 19. House 1
 20. Hogeschool Rotterdam Business School
 21. Huis aan de Maas
 22. Woonhuis Ates-Mobach
 23. Patio Villa SE
 24. Zwemcentrum Rotterdam
 25. Huis F&M
 26. Multifunctioneel gebouw Basis
 27. Transformatie Coolhaven 96-98
 28. New York HerLofts
 29. PatioHouse
 30. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 31. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 32. Helden van de Ruyter
 33. Hudson's Bay Rotterdam
 34. Belevenisboerderij Schieveen
 35. Woonhuis Dalmeijer
 36. Villa H
 37. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 38. City Hub
 39. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 40. Boston & Seattle
 41. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 42. Calvin Klein Lijnbaan
 43. De Nieuwe Binnenweg
 44. Maxi House
 45. Sportcomplex Olympia
 46. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 47. Putsebocht
 48. West 399

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger