JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Energieke woning Müllerpier

Op een relatief smalle kavel binnen het zelfbouwproject Create at Mullerpier heeft InVorm Architecten een duurzame en energiezuinige woning voor bewoners met groene ambities ontwikkeld. De uit Oostenrijk afkomstige kruislaaghout constructie (CLT) werd volledig geprefabriceerd en binnen vier dagen opgebouwd.
Het hout werkt isolerend, heeft goede akoestische en vochtregulerende eigenschappen, voelt goed, ruikt goed en ziet er geweldig uit. Dankzij een vide en grote glasvlakken kan het daglicht tot diep in de woning doordringen. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van de muren van de buren zodat warmteverliezen beperkt en de bouwkosten laag blijven.
De stabiliteit van het casco wordt opgevangen door houten portalen in voor- en achtergevel zodat de vloeren flexibel indeelbaar zijn en blijven. In het dak worden “soft spots” aangebracht voor de toegang tot een groendak, een moestuin of extra verdieping.
Hoogwaardige, homogene materialen en droge verbindingen zorgen voor een optimaal hergebruik van de componenten en materialen in de toekomst. De installaties zijn los van het casco gehouden zodat deze zowel functioneel als technisch op een eenvoudige wijze opgewaardeerd, aangepast of uitgebreid kunnen worden. Deze open manier van bouwen biedt bewoners meer autonomie bij de realisatie van hun persoonlijke woonwensen. Zonnecellen of een regenwateropvangsysteem voor toiletten en wasmachine kunnen zo achteraf nog aangebracht worden. De kracht van de eenvoud geeft energieke zelfbouwers de tijd en de ruimte om eigenhandig aan een duurzame leefomgeving te bouwen, nu en in de toekomst.

“De kans om een gezonde en duurzame woning voor ons en onze kinderen te bouwen kregen we in de zomer van 2015. Binnen het project Create@Mullerpier kozen we voor de kleinste kavel met uitzicht op de Maas en Sint-Jobshaven. Eerdere woonervaringen in het vooroorlogse pakhuis Jobsveem hadden ons geleerd dat een relatief kleine woning met vrije plattegronden je de mogelijkheid biedt de woning mee te laten bewegen met een veranderende gezinssamenstelling en bijbehorende woonwensen. We maken nu optimaal gebruik van zon- en daglicht en profiteren met ons kleine bouwvolume van een lage energiebehoefte en beperkte energieverliezen. Koelen doen we niet mechanisch, de houten wanden en vloeren slaan nauwelijks warmte op, we hebben gemerkt dat de binnentemperatuur met nachtventilatie prima op orde te houden is. Zonnecellen waren niet nodig om aan de energieprestatie-eisen te voldoen maar kunnen in de toekomst een mooie aanvulling zijn. Op dit moment bekijken we de mogelijkheden van groene daken om daarmee ons woongenot te vergroten, energie te besparen, de levensduur van de dakbedekking te verlengen en tegelijkertijd iets terug te doen voor onze directe omgeving. Onze woning is niet af en zal dat ook nooit zijn. We zijn ons er zelfs bewust van dat er een dag komt dat deze gesloopt wordt. Wat laat je dan achter voor latere generaties? Kunnen we gebruikte materialen scheiden, vervangen of hergebruiken? Nu al merken we dat de bouw- en woonervaringen die we opdoen effect hebben op de keuzes die we maken. We nemen de tijd om te zoeken naar duurzame oplossingen en herbruikbare (tweedehands) bouwmaterialen. Met deze woning hebben we de mogelijkheid om stap voor stap waarde toe te voegen. De aandacht en de energie die we er in steken betaalt zich op allerlei vlakken terug. Voor ons is het een ware groeibriljant!”

Naam van het gebouw

Energieke woning Müllerpier

Opdrachtgever

Familie Dries - Scheepmaker

Architect

InVorm architecten

Bouwer

Van Herk

Omschrijving

Deze private woning met prefab kruislaaghout constructie en vrij indeelbare vloeren biedt bewoners mogelijkheden om zelf door te bouwen aan een duurzame leefomgeving.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 6 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 204 weergaven

House 1

Fotografie: Christian van der Kooy

Woonhuis M+E

HOYT Architecten

Multifunctioneel gebouw Basis

Lou Wolfs, Rotterdam

Calvin Klein Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

WijkSportVoorziening Bonte Koe

Beeld: Wind Architecten Adviseurs

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Erasmus MC
 2. Hogeschool Rotterdam Business School
 3. Zwemcentrum Rotterdam
 4. Calvin Klein Lijnbaan
 5. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 6. Energieke woning Müllerpier
 7. Woonhuis Ates-Mobach
 8. KAAPVAARDER
 9. City Hub
 10. Hudson's Bay Rotterdam
 11. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 12. Pakhuismeesteren
 13. Huis aan de Maas
 14. Putsebocht
 15. Prachtig Kralingen
 16. House 1
 17. MM25
 18. Blaak House
 19. Woonhuis M+E
 20. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 21. De Nieuwe Binnenweg
 22. Belevenisboerderij Schieveen
 23. Boston & Seattle
 24. Villa H
 25. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 26. PatioHouse
 27. New York HerLofts
 28. De Lijnbaan
 29. Müllerhuis
 30. De Hoek
 31. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 32. West 399
 33. Sportcomplex Olympia
 34. Work Home - Play Home
 35. Woonhuis K+R
 36. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 37. Transformatie Coolhaven 96-98
 38. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 39. VMBO Melanchthon Rotterdam
 40. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 41. Huis F&M
 42. Maxi House
 43. Biobased Eco Kaswoning
 44. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 45. Patio Villa SE
 46. Multifunctioneel gebouw Basis
 47. Woonhuis Dalmeijer
 48. Helden van de Ruyter

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger