JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Energieke woning Müllerpier

Op een relatief smalle kavel binnen het zelfbouwproject Create at Mullerpier heeft InVorm Architecten een duurzame en energiezuinige woning voor bewoners met groene ambities ontwikkeld. De uit Oostenrijk afkomstige kruislaaghout constructie (CLT) werd volledig geprefabriceerd en binnen vier dagen opgebouwd.
Het hout werkt isolerend, heeft goede akoestische en vochtregulerende eigenschappen, voelt goed, ruikt goed en ziet er geweldig uit. Dankzij een vide en grote glasvlakken kan het daglicht tot diep in de woning doordringen. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van de muren van de buren zodat warmteverliezen beperkt en de bouwkosten laag blijven.
De stabiliteit van het casco wordt opgevangen door houten portalen in voor- en achtergevel zodat de vloeren flexibel indeelbaar zijn en blijven. In het dak worden “soft spots” aangebracht voor de toegang tot een groendak, een moestuin of extra verdieping.
Hoogwaardige, homogene materialen en droge verbindingen zorgen voor een optimaal hergebruik van de componenten en materialen in de toekomst. De installaties zijn los van het casco gehouden zodat deze zowel functioneel als technisch op een eenvoudige wijze opgewaardeerd, aangepast of uitgebreid kunnen worden. Deze open manier van bouwen biedt bewoners meer autonomie bij de realisatie van hun persoonlijke woonwensen. Zonnecellen of een regenwateropvangsysteem voor toiletten en wasmachine kunnen zo achteraf nog aangebracht worden. De kracht van de eenvoud geeft energieke zelfbouwers de tijd en de ruimte om eigenhandig aan een duurzame leefomgeving te bouwen, nu en in de toekomst.

“De kans om een gezonde en duurzame woning voor ons en onze kinderen te bouwen kregen we in de zomer van 2015. Binnen het project [email protected] kozen we voor de kleinste kavel met uitzicht op de Maas en Sint-Jobshaven. Eerdere woonervaringen in het vooroorlogse pakhuis Jobsveem hadden ons geleerd dat een relatief kleine woning met vrije plattegronden je de mogelijkheid biedt de woning mee te laten bewegen met een veranderende gezinssamenstelling en bijbehorende woonwensen. We maken nu optimaal gebruik van zon- en daglicht en profiteren met ons kleine bouwvolume van een lage energiebehoefte en beperkte energieverliezen. Koelen doen we niet mechanisch, de houten wanden en vloeren slaan nauwelijks warmte op, we hebben gemerkt dat de binnentemperatuur met nachtventilatie prima op orde te houden is. Zonnecellen waren niet nodig om aan de energieprestatie-eisen te voldoen maar kunnen in de toekomst een mooie aanvulling zijn. Op dit moment bekijken we de mogelijkheden van groene daken om daarmee ons woongenot te vergroten, energie te besparen, de levensduur van de dakbedekking te verlengen en tegelijkertijd iets terug te doen voor onze directe omgeving. Onze woning is niet af en zal dat ook nooit zijn. We zijn ons er zelfs bewust van dat er een dag komt dat deze gesloopt wordt. Wat laat je dan achter voor latere generaties? Kunnen we gebruikte materialen scheiden, vervangen of hergebruiken? Nu al merken we dat de bouw- en woonervaringen die we opdoen effect hebben op de keuzes die we maken. We nemen de tijd om te zoeken naar duurzame oplossingen en herbruikbare (tweedehands) bouwmaterialen. Met deze woning hebben we de mogelijkheid om stap voor stap waarde toe te voegen. De aandacht en de energie die we er in steken betaalt zich op allerlei vlakken terug. Voor ons is het een ware groeibriljant!”

Naam van het gebouw

Energieke woning Müllerpier

Opdrachtgever

Familie Dries - Scheepmaker

Architect

InVorm architecten

Bouwer

Van Herk

Omschrijving

Deze private woning met prefab kruislaaghout constructie en vrij indeelbare vloeren biedt bewoners mogelijkheden om zelf door te bouwen aan een duurzame leefomgeving.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 15 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 546 weergaven

Boston & Seattle

Iemke Ruige

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger