JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

City Hub

Witte de Withstraat, one of Rotterdam’s liveliest and well-known streets, has a new resident. CityHub have modified three existing buildings on the street to create the second of their new, fresh and interactive hotels for the digital native. Those who are familiar with the CityHub concept will already know that it is no standard hotel. Typical rooms are replaced with futuristic sleeping unit or hubs. The hubs are aimed at a generation with a digital lifestyle, who make the most out of the interactive features and enjoy being connected 24/7.

It is a place where the comfort of a hotel merges with the feeling of belonging to a community, not to mention the convenience of a hostel. The interactive nature of the hotel allows guests to arrive at any time, check themselves in and enjoy the space whenever and however they desire.

It is the Hubs location and concept that has provided the inspiration for the building’s new interior design. Through preserving traces of the old walls and finishes and combining them with a new material palette, the three adjacent buildings have been cleverly merged to allow each to retain their individuality. The use of the CityHub colour scheme creates a unique ambiance in each building which makes the visitor aware of entering a new part while moving through the interior. The intensity of the colour changes on each floor, using daylight as a guide to ensure contrast. As sunlight moves through the building, the interior colours on each floor take a lighter hue to create a distinctive, lightening colour palette as you descend floor by floor. To achieve this effect a base colour has been chosen for the ceiling and is mixed with tones of grey to create the gradient for wall finishes. The floor carpet is a mix of coloured thread with varying grey tones. The coloured themed spaces in each building and on each level, emphasize the white hubs and highlight them in their surroundings.

As visitors walk into the hotel lobby, a large white object draws their attention. Forming the digital check-in point, this element turns into a chandelier on the ceiling, splitting into several different light lines that guide guests throughout the entire building. Simple, elegant LED profiles with various shapes attached underneath continue above every corridor and staircase. This unusual, stretched-out, linear chandelier acts as a wayfinding sign and connects all the buildings. The light is reflected towards the ceiling or filtered to highlight accents in the interior.

Signing, inspired by overlay of different materials in the existing buildings, plays a big role in the design. With catchy phrases applied on the walls, the building itself becomes a friendly host, referencing urban surroundings and inviting every passerby to step inside and experience the space. Hotel guests are welcomed to pour themselves a beer at a wooden self-service bar and meet other hub residents. A mirror ceiling reflects the benches, work tables and host station, where the city host directs the travelers with insider tips on what to do and see in the city.

The lower ground floor level is occupied by a hangout seating area – a lively space influenced by the urban surrounding of the ‘Witte de Withstraat’. The street style has been brought in to the interior and fused with quirky lighting elements, textures and colour schemes of the nearby buildings. Sea green wall made of lockers seamlessly merges with the interior, floor tiles reflect the shade of the ceiling, while colours used on the walls replicate the lightest hues used throughout the hotel.

The interior of the building is heavily layered, using not only various layers of materials, but also custom-made elements. The best example of this approach can be found in bathrooms, where bespoke sinks and wall cabinets partly cover the existing windows. Without blocking the view, a new layer is created over the old structure of the building. Bathroom finishes colours vary from blue to pink and go against gender stereotypes. With various tile types and finishes, the colour schemes represent each of three buildings they are in and give spaces a fresh and playful identity. Completed with custom sink elements and mirror details, these common spaces are filled with sophisticated personal touches.


The interior design of the new CityHub Rotterdam connects the building and its inhabitants with both the street outside and the city beyond. Its gradient colours spilling out, drawing attention to the bustling digital lobby and vibrant hangout while also giving a glimpse to private hubs and lives that lie above. The design team at Studio Modijefsky have created an alluring addition to the energetic street vibe of Witte de Withstraat. A place where the tech savvy millennials can hang out and connect, while those on the street can peek into the CityHub world from outside.

Naam van het gebouw

City Hub

Opdrachtgever

Sem Schuurkes + Pieter van Tilburg

Architect

Studio Modijefsky; Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Moene van Werven, Sophie van Heijningen, Zahra Rajaei, Camille Bilon, Kleoniki Fotiadou

Bouwer

Vithebo

Omschrijving

Dit capsulehotel van de 21e eeuw, gericht op de individualistische millennial, is ondergebracht in een reeks van drie bestaande gebouwen die herkenbaar blijven in het interieur.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 29 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 541 weergaven

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Erasmus MC

Rob van Esch

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Boston & Seattle

Iemke Ruige

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger