JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Belevenisboerderij Schieveen

Verbouw van een erf en koeienstal tot horeca en informatiecentrum Natuurmonumenten, Rotterdam

In de Noordrand van Rotterdam komt een nieuw natuur en recreatiegebied met als verbindende rode draad het Polderpad. Als onderdeel van onze opdracht voor programmering, participatie en vormgeving van dit pad stuitten wij op een oud boerenerf aan de rand van polder Schieveen. Het Polderpad ging er in een bocht omheen, terwijl het pand in bezit was van de gemeente. In samenwerking met de vereniging Natuurmonumenten en de Rotterdamse schapenboer Martin Oosthoek hebben we op dit erf de Belevenisboerderij Schieveen ontwikkeld.
Het low-budget plan is gemaakt op basis van de bestaande aanwezige kwaliteiten en goedkope en hergebruikte materialen. Opdrachtgever Natuurmonumenten had een grote groep vrijwilligers die graag aan de slag wilden. Zo werden wij niet alleen de architect maar ook de aannemer en uitvoerder van dit project. Samen met de vrijwilligers werd de bouw een feestje. Een timmerman, electriciën en loodgieter zorgden voor vakwerk. Gaandeweg sloten enkele asielzoekers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan. Vele vrolijke (on)handige handen maakten samen met ons het werk licht en het project werd gaandeweg hún eigen project. Met kaasplanken, strobalen en fruitkisten hebben we met zijn allen een sociaal & low-budget project gerealiseerd waar iedereen trots op is: opdrachtgevers, architect én alle vrijwilligers.

Naam van het gebouw

Belevenisboerderij Schieveen

Opdrachtgever

Natuurmonumenten / Oosthoek landschapsbeheer

Architect

DaF-architecten

Bouwer

Vrijwilligers

Omschrijving

Met de Vereniging Natuurmonumenten en een schapenboer verbouwden de architecten dit boerenerf tot belevenisboerderij op low-budgetbasis en met de hulp van vele vrijwilligers.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 45 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 356 weergaven

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Erasmus MC

Rob van Esch

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Boston & Seattle

Iemke Ruige

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger