JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Uitreiking RAP naar de Architectuurmaand

lees meer >

Matryoshka house

 

Matryoshka House realiseert twee high end appartementen in een vooroorlogs pand. De vorige eigenaar verhuurde het pand als een illegaal werkhotel en liet het in erbarmelijke staat achter. Geïrriteerd door de overlast en het verval van de woning besloot een buurtbewoner het pand op te kopen en gaf Shift architecture urbanism de opdracht voor een extreme ‘makeover’. Het huis werd van binnen volledig gestript en de achtergevel is in zijn totaliteit vervangen. Delen van de vloeren zijn verwijderd om dubbelhoge woonruimtes te creëren. De private vertrekken zijn als het ware opgehangen in de grote woonruimtes, waardoor het matryoshka effect van ‘een huis in een huis’ wordt bereikt. Het interieur van de woningen vormt een dialoog tussen oud en nieuw, hedendaags en traditioneel, gepolijst en ruw, afgewerkt en onafgewerkt. Centraal in elk appartement bevindt zich een met gegalvaniseerd metaal bekleed volume waarin trappen, toiletten, opslag en keukenapparatuur zijn opgenomen. Een zwevend keukeneiland, volledig bekleed met witte tegels vormt het hart van elke woning. Waar mogelijk zijn originele details van de woning bewaard of teruggebracht. De bakstenen wanden en de houten dakconstructie zijn in het zicht gelaten, glas in lood ramen zijn hersteld en teruggeplaatst in het interieur van de woning. Warme materialen en kleuren contrasteren met meer industriële materialen als het reflectieve metaal, ruwe beton en zwarte staal.

 

Naam van het gebouw

Matryoshka house

Opdrachtgever

Privaat

Architect

Shift architecture urbanism & Makina

Bouwer

13Speciaal & Ben Werkt

Omschrijving

Verwaarloosd vooroorlogs pand werd volledig gestript en kreeg een ruimtelijke indeling waarbij private vertrekken zijn opgehangen in de dubbelhoge woonruimte, huis-in-huis als een Matroyshka.

Terug naar opdrachtgever: privaat Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 17628 weergaven
Lijst
  1. Charcoal House
  2. Matryoshka house

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger