JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Gymzaal De Adamshof

De Gemeente Rotterdam realiseert op verschillende locaties in Rotterdamse woonbuurten gymzalen die door meerdere scholen en sportverenigingen kunnen worden gebruikt. De locatie van deze gymzaal ligt op loopafstand van verschillende scholen in Kralingen. Het ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen twee ontwerpbureaus: Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Artesk van Royen Architecten. Het is een tijdloos gebouw, dat aansluit op de omliggende bebouwing, zorgvuldig ontworpen met doordachte details en oplossingen die uitnodigen om te gaan sporten.

De gymzaal is gebouwd op het snijvlak van een schoolplein en een buurtpark. Het is heel precies ontworpen in de krappe locatie. Op een vanzelfsprekende manier sluit de gymzaal de parkwand. In de resterende ruimte tussen de gymzaal en de school worden twee mooie en bruikbare schoolpleintjes omsloten. De ligging aan het buurtpark en het schoolplein waren bepalend voor de articulatie van de massa: een hoge zaal te midden van twee lagere zijbeuken.

De robuuste gevels van de gymzaal bestaan uit gemêleerd oker metselwerk. Verticale penanten in halfsteens verband ritmeren de parkgevel. Daartussen zijn de vlakken gemetseld in blokverband. De hoge ramen liggen ook tussen de penanten. De gevel aan het schoolplein heeft eenzelfde ritmering als de gevel aan de parkzijde. De entree ligt zichtbaar op de hoek aan het park en biedt diagonaal doorzicht naar de zaal. De kleedkamers zijn op de verdieping boven de entree gesitueerd, met een open overloop, uitkijkend over de zaal. In het gehele interieur is de toepassing van massief houtbouw (CLT) beeldbepalend.

De ramen tot aan het plafond in alle binnengevels van de zaal zorgen voor veel natuurlijke lichtinval zonder inkijk vanaf de openbare ruimte. De hoge dubbele gelamineerde houten dakliggers reflecteren het daglicht. De voordeur is gemaakt van het hout uit de gekapte plataan die ruimte maakte voor deze gymzaal. Hierin is de naam van de gymzaal verwerkt: De Adamshof.

Locatie: Adamshofstraat
Rotterdam Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling
Architect: Ziegler | Branderhorst i.s.m. Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Franz Ziegler
Projectleiding: Suzan Gelissen
Aannemer: Schipper & Paaimans Bouwgroep
Constructie: Pieters Bouwtechniek
Installatie advies: Sweco
Fotografie: Anja Schlamann, Köln
Ontwerp: 2017 - 2018
Uitvoering: 2018 - 2019
Oplevering: Maart 2019

Naam van het gebouw

Gymzaal De Adamshof

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling

Architect

Ziegler|Branderhorst & Artesk van Royen Architecten

Bouwer

Schipper & Paaimans Bouwgroep

Omschrijving

Deze gymzaal met ritmische metselwerk gevel is zorgvuldig ingepast op de locatie tussen een schoolplein en buurtpark en kreeg een monumentale voordeur vervaardigd uit het hout van de plataan die hier gekapt moest worden.

Terug naar opdrachtgever: gemeente rotterdam dienst stadsontwikkeling Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 7659 weergaven
Lijst
  1. Gymzaal De Adamshof

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger