JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Studentenhuisvesting Erasmus Campus

Studentenhuisvesting Erasmus Campus, Rotterdam

In Rotterdam is een groeiende vraag naar studentenhuisvesting. Om daaraan tegemoet te komen is Mecanoo gevraagd een studentencomplex te ontwerpen op een prominente locatie van de Erasmus Campus: op de kruising van de Abram van Rijckevorselweg en de Burgemeester Oudlaan. Deze hoeklocatie biedt de mogelijkheid om de visuele identiteit van de campus te versterken, maar heeft ook uitdagingen zoals een beperkte kavelgrootte en druk verkeer.

Het acht lagen tellende complex biedt onderdak aan 281 zelfstandige eenheden voor internationale studenten. Door het hart van het gebouw loopt een interne straat of patio die licht en lucht in het gebouw breng en aansluit op het stratenplan van de campus. Aan twee zijdes ligt een ruime entreezone. Aan de patio liggen ook de entrees, gemeenschappelijke studieruimte, wasserette, conciërgeruimte en fietsenstalling. De plint van het 25 meter hoge complex is transparant. Hier liggen kamers van 20 tot 40 vierkante meter met een plafondhoogte van vier meter, waardoor er ruimte is voor een entresol om op te slapen met daaronder de badkamer en het toilet. De kamers op de hoger gelegen verdiepingen variëren van 22 tot 24 vierkante meter en liggen aan beide zijden van een rondgang die op elk verdieping een ander kleurenpatroon heeft. Ze zijn te bereiken met de lift of via de trappen aan de binnenhof. Het dakterras is ingericht als gemeenschappelijke ontmoetingsplaats en heeft een houten terras en houten zitelementen. Hier kun je met elkaar een drankje drinken, luieren in de zon of een feestje organiseren met uitzicht op het Excelsior Stadion en de campus.

Het studentencomplex heeft een klassieke opbouw met een plint, middenstuk en kroon. De bijzondere gevel bestaat uit goudkleurige aluminiumpanelen die als een harmonica zijn gevouwen. Dit levert een spel van licht en schaduw op en kleuren die verlopen van goud naar zilver. Het vouwpatroon op de bovenste verdieping is omgedraaid, waardoor het complex hier een subtiel accent krijgt. Bij de ramen steekt de harmonica een stukje naar buiten zodat natuurlijke ventilatie onzichtbaar kon worden geïntegreerd, terwijl verkeersgeluid wordt geblokkeerd.
Het hele gebouw is circulair en is binnen een jaar gerealiseerd. De constructie en de gevelelementen inclusief ramen zijn geprefabriceerd. Hierdoor konden de studenten aan het begin van het universitaire jaar in hun kamers trekken.

Naam van het gebouw

Studentenhuisvesting Erasmus Campus

Opdrachtgever

Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht; Bond Development, Den Haag

Architect

Mecanoo architecten, Delft

Bouwer

Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht

Omschrijving

Dit studentencomplex met gemeenschappelijk dakterras op het dak, heeft een opvallende gevel met harmonica-gevouwen goudkleurige panelen die ventilatie en akoestiek reguleert.

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈