JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De vakjury van 2021 is bekend!

Helden van de Ruyter

Helden van de Ruyter

8 Pioniers bouwen op Zuid
Op de hoek van De Ruyterstraat en de Marinestraat aan de oostkant van het Noordereiland heeft de gemeente Rotterdam in 2014 een kavel ter beschikking gesteld voor zelfbouwers. Het Noordereiland is sinds 2008 een beschermd stadsgezicht. Het is een aparte plek in een buurt met een roemrucht verleden. Je loopt er prachtig langs de kade met mooie vergezichten over het water. De oostkant van het Noordereiland is het rauwere deel van het eiland in de Maas. Dit CPO-project geeft invulling aan een langjarige focus van de gemeente op het verbeteren van Rotterdam-Zuid.

CPO ontwerpstrategie
Bokkers van der Veen architecten heeft het initiatief genomen in het cpo-project. Samen met procesbegeleider Urbannerdam en bouwbedrijf Van Omme & De Groot hebben ze een basisplan met een groot aantal uitbreidingsopties uitgewerkt, waardoor al in een vroeg stadium de haalbaarheid en consequenties van persoonlijke woonwensen inzichtelijk werden.
Op deze manier zijn het regelgedoe en bepaalde risico's uit handen genomen van de opdrachtgevers, die zich hierdoor konden concentreren op hun woonwensen en het ontwerpen van hun eigen huis.
Met het basisplan is een groep van acht enthousiaste particuliere opdrachtgevers geworven, en het ontwerpproces van de 8 individuele woningen gestart.

Inpassing omgeving
De woningen zoeken qua massa aansluiting bij de aanliggende vooroorlogse bebouwing, maar zijn in hun gevelindeling en detaillering duidelijk eigentijds. Het kavel is in het basisplan verdeeld in 7 stadswoningen van 154 m² verdeeld over 3,5 woonlaag, 5,4m breed met tuin en dakterras op de middag- en avondzon. De een karakteristieke hoekwoning van 220 m² heeft een met balkon en dakterras en een gezamenlijke fietsenberging. Het basisplan is vervolgens door de opdrachtgevers uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers en bijzondere trappen.
Ook de 3,2m hoge begane grondverdieping is overgenomen uit de omgeving. Naast wonen biedt de extra hoge begane grondverdieping ook plaats voor een aantal werkruimtes, zoals een praktijkruimte op de hoek, een extra geïsoleerde geluids-studio en een kantoor aan huis.

Unieke ontwerpen binnen stramien
De interne indeling van de woningen is volledig op maat ontworpen per opdrachtgever. De begane grond in alle woningen heeft een extra hoog plafond van 3,2 meter. De kopers konden het basisplan aanpassen aan hun eigen woonwensen. Er zijn verschillende opties en extra’s waar kopers voor kunnen kiezen, zoals een vide, uitbouw, extra verdieping, balkon, erker of extra groot dakterras.

Ambacht van het metselwerk
De gevel bestaat uit een ritme van penanten en drie blindvensters per verdieping, waarbij de kopers zelf hebben gekozen welke daarvan worden voorzien van ramen, of gecombineerd worden tot een grote pui. Zowel de gevelstenen als de metselverband zijn op de wensen van de opdrachtgevers afgestemd, waarbij de onderlinge samenhang werd geregeld middels een paar eenvoudige spelregels. Binnen een helder stramien van penanten en vensters hadden opdrachtgevers de vrijheid om hun eigen gevelindeling te ontwerpen. Bijzondere metselverbanden en natuursteen details geven iedere woning een eigen karakter.

Buitenruimten en dakterrassen
Alle 8 de woningen hebben meerdere buitenruimten om de dilemma's van het smalle kavel te compenseren. De een heeft een riant zonnig dakterras, met uitzicht op de Koningshaven en de ander op de Nieuwe Maas. De dakterrassen zijn ontworpen als 5e gevel, waarbij iedere woning een individueel ontworpen indeling en dakterras-toegang heeft. De woningen hebben achtertuinen, diverse balkons en de extra grote hoekwoning heeft een ruim balkon met uitzicht op de Maas.

Naam van het gebouw

Helden van de Ruyter

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers ‘de Ruyter’

Architect

Bokkers van der Veen Architecten

Bouwer

van Omme & de Groot

Omschrijving

CPO-project op Noordereiland bevat 8 ruime woningen volgens een basisplan dat voor elke bewoner individueel is uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers, bijzondere trappen en werkruimtes op de begane grond.

Terug naar bouwer: van omme & de groot Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2504 weergaven
Lijst
  1. Helden van de Ruyter
  2. Blaak House
  3. Olympusflat
  4. African Inn
  5. De Machinist

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger