JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Uitreiking RAP naar de Architectuurmaand

lees meer >

Blaak House

Renovatie van een wederopbouwmonument tot hedendaagse kantooromgeving met statuur. Om vakmanschap kan men niet heen; de toepassing van rijke materialen en nieuw ontworpen ornamenten door V8 architects geven het gebouw een eigentijdse grandeur, terwijl historische details zijn hersteld. Het op waarde schatten van gebouwonderdelen en ze adequaat hergebruiken geeft het monument én de stad van de wederopbouw, een nieuwe impuls.

Het in 1950 gerealiseerde Blaakhouse is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij, ontworpen door Kees Elffers. Ooit op de lijst voor sloop is het gebouw sinds 2010 een Rijksmonument en verdiende het om gerenoveerd en zijn verborgen grandeur weer in volle glorie aan gebruikers en de stad te laten zien.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel en een prachtige natuurstenen entree. Bij bouwkundige ingrepen in de jaren 90 is ruimte toegevoegd, maar heeft het gebouw tegelijkertijd veel aan oorspronkelijke kwaliteit ingeboet. Voor opdrachtgever Real I.S. brengt V8 architects de monumentale kwaliteit weer tot uitdrukking en voegt er tegelijkertijd hedendaags comfort en flexibiliteit toe.

In het ontwerp zijn de gevels en de monumentale ruimten intact gelaten. De begane grond met haar uitgesproken materialisering wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping weer verbonden met het atrium. Dat is, verrassend genoeg, volledig bekleed met textiel. Een nieuw ornament met een praktische werking. De reflectie van de nieuwe glazen binnengevel op de bovenste verdiepingen laat licht maximaal naar binnen treden en maakt het atriumdak dat in de jaren negentig is toegevoegd, tot een sprankelend element.

Nieuwe openingen in de atriumgevel nemen naar beneden steeds in omvang toe om zoveel mogelijk daglicht toe te laten. Samen met de regelbare pixelverlichting aan de atriumgevel zorgen ze voor een gevarieerde beleving van de ruimte. Nieuw ontworpen koven aan de buitengevels op de verdiepingen sluiten aan op de oorspronkelijke architectuur en maken dat zichtlijnen en daglicht weer vrij spel hebben.

Naam van het gebouw

Blaak House

Opdrachtgever

Real I.S., Munchen

Architect

V8 architects

Bouwer

Van Omme & de Groot

Omschrijving

De grandeur van dit deftige bankgebouw uit de Wederopbouw keert terug met een grootschalige transformatie die oorspronkelijke kwaliteiten en kenmerken de ruimte geeft en nieuwe toevoegt.

Terug naar bouwer: van omme & de groot Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2243 weergaven
Lijst
  1. Helden van de Ruyter
  2. Blaak House
  3. Olympusflat
  4. African Inn
  5. De Machinist

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger