JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Uitreiking RAP naar de Architectuurmaand

lees meer >

Squares

Het project Squares ontworpen door Team Paul de Vroom + Sputnik staat aan de Prinsenlaan in Rotterdam, pal tegenover de Plas met het Vierkante Eiland. Squares bestaat uit 31 ruime rijwoningen (145m2) met een eigen tuin en eigen parkeerplaats. Prinsenland is een gebied met twee tegenovergestelde bebouwingsgroottes. Er zijn clusters met grote appartementengebouwen met grote groene ruimtes ertussen en er zijn buurtjes met rijtjeshuizen met achtertuinen. Precies op de overgang tussen deze twee werelden is de locatie van Squares. Met een gebouw van 12 verdiepingen als directe buur en anderen daaromheen met hoogtes tot wel 20 verdiepingen, was het de kunst om de rij eengezinswoningen een sterke samenhang en gezamenlijke identiteit te geven, als tegenwicht tegen het hoogbouwgeweld. Het resultaat is een 3-laags blok met een abstract raster van zorgvuldig gedetailleerde prefab beton elementen. Hierdoor is het volume vergelijkbaar met dat van een toren, als het ware een toren die op zijn kant ligt. De basis voor de plattegronden is een typische conceptwoning van de bouwteam-aannemer. Niettemin werd in co-creatie met de kopers de indeling, het aantal kamers en het maken van vides e.d. in een vroeg stadium bepaald. Daarmee werden de condities voor de gevel van elke woning ook anders. Het gevelraster zorgt voor de samenhang van het geheel. Binnen het raster kregen de kopers vrijheid om de invulling ervan te kiezen: vol glas, half glas – half metselwerk, of vol metselwerk. Tijdens de bouwvoorbereiding en het vergunningentraject was de uiteindelijke gevel nog onvoorspelbaar. De gemeente werd overtuigd met tekeningen waarop de meest uiteenlopende mogelijke scenario’s waren uitgewerkt. Van de meest gesloten gevel tot de meest open gevel, van de gevel waarin iedereen hetzelfde kiest, tot de meest wilde variant. Het plan werd goedgekeurd, omdat “ieder scenario een mooie gevel oplevert”. Uiteindelijk hebben, zoals wij verwachtten, alle nieuwe eigenaars hun gevel anders ingedeeld dan de buren, zodat het random effect ontstond waar we op mikten.

Naam van het gebouw

Squares

Opdrachtgever

De Maese Woningen, Rijswijk

Architect

Team Paul de Vroom + Sputnik, Rotterdam

Bouwer

Thunnissen, Heemstede

Omschrijving

Dit complex van 31 rijwoningen kreeg de vorm van een ‘groundscraper’ met een beeldbepalend betonnen raster en biedt zo een tegenwicht aan de grote woonflats in de omgeving.

Terug naar bouwer: thunnissen, heemstede Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1605 weergaven
Lijst
  1. Squares

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger