JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Maxi House

maxi house | intro

Een eilandkeuken, woonkamer, fietsenberging, tuinberging, vide, rechte steektrap, logeerkamer, badkamer, werkkamer en kastenkamer: het zit er allemaal in!

Onze opdrachtgeefster wilde het liefst een minimale woning qua omvang met maximaal programma. En natuurlijk zero-ready. En dat nog bovenop de verplichte gemiddelde GPR score van 7,5.

Dit is allemaal gelukt op een vergunde footprint van slechts 50 m2. Het resultaat is een helder, duurzaam huisje met een grootse ruimtelijke beleving.
We kunnen hier met recht spreken van een niet-tiny house!

maxi house | locatie

De gemeente Rotterdam wil voor méér mensen aantrekkelijke mogelijkheden bieden om zelf hun woning te (laten) bouwen, zogeheten particulier opdrachtgeverschap. Toen hockeyclub Leonidas verhuisde, kwam de locatie beschikbaar voor 46 vrije kavels.

“Vanwege de bijzondere ligging in een recreatieve zone met volkstuinen en sportcomplexen is het belangrijk dat deze locatie een kleinschalig en groen karakter behoudt.
Als inspiratie voor de nieuwe woningen spreken we van Natuurlijk Wonen. Natuurlijk Wonen staat voor bescheiden, duurzame woningen, met groene tuinen op kavels van 200, 300 of 400m2. De buurt wordt autoluw; parkeren van auto’s vindt plaats op aangewezen plekken buiten uw eigen terrein en tuinen hebben een haag als erfafscheiding ter ondersteuning van het groen.”

maxi house | opdracht

De maximale bebouwingspercentages van de Leonidas kavels zijn afhankelijk van de bouwhoogte, om het ‘groene beeld in stand te houden’. Met een goothoogte van maximaal 4 en een nokhoogte van maximaal 7 meter mochten we op de kavel een maximale doch bescheiden footprint van 50 m2 [25%] realiseren.

De opdrachtgeefster gaf ons de opdracht mee een lichte, ruimtelijke en ruim aanvoelende woning te realiseren met verschillende plekken rond de woning. Twee woonlagen volstond.
Kernwoorden waren: open, veel licht, split level, houten buitenterras, woonkeuken, living met open trap, werkruimte op split level.strak, zo open mogelijk, buitenkant met hout, glas en aluminium. 

maxi house | ontwerp

We wilden de woning de allure meegeven van een luxe tuinhuis. De herkenbare hoofdvorm met diagonale nok is uitgevoerd in houten geveldelen, her en der onderbroken door gevelopeningen in 3 uitvoeringen: ondergeschikt aan de hoofdvorm, bijdragend aan de hoofdvorm [juxtapositie] of juist de hoofdvorm doorbrekend.
Het dak, de vijfde gevel, hebben we zichtbaar voorzien van PV panelen die ter plaatse van de nok de hoofdvorm completeren. 

maxi house | uitvoering

De woning is vervaardigd uit prefab houtskelet elementen van Mopac. Deze elementen zijn onder druk kierdicht volgeschuimd met hoogwaardig isolatiemateriaal. Deze methode geeft de elementen bovendien een behoorlijke stijfheid. De elementen zijn zo dun mogelijk gehouden om het woonoppervlak te optimaliseren.
Door de hoge isolatiewaarde en het toepassen van PV-panelen kan de woning als Nul-op-de-Meter worden uitgevoerd!

Naam van het gebouw

Maxi House

Opdrachtgever

De Zeeuw

Architect

JagerJanssen architecten.

Bouwer

Holland Duurzaam Bouw

Omschrijving

Deze houtskeletwoning met een footprint van 50m2 heeft de allure van een luxe tuinhuis en biedt de private opdrachtgeefster nul op de meter.

Lijst
  1. Maxi House

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈