JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Het Spoorpunt was na de bouw in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Maar nog geen honderd jaar later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen, zou alleen sloop nog verlossing bieden en een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Met een nieuw ontwerp en het zelfbouwconcept Eén Blok Stad heeft ERA Contour – samen met toekomstige bewoners – het karakteristieke pand weten te behouden. Anno 2019 schittert het Spoorpunt weer als vanouds.

Het is een ontwerp met liefde voor historie en bijzondere indelingen. Spoorpunt heeft een markante gevel die uitloopt in een punt en beschikt over een aantal kenmerken zoals de ronde erkers en bijzonder metselwerk. Tijdens het ontwerp was het uitgangspunt om het bijzondere karakter van het gebouw te behouden en dit aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Het moest een lichte en ruimtelijke leefomgeving worden die door de toekomstige bewoners van binnen zelf in te delen was. In het ontwerp van Putter Partners Architecten, dat mede tot stand kwam door de verrassende inzichten van de kopers opgehaald in de klantenpanels, leidde dit tot 18 ruimtelijke casco-appartementen. Alle van verschillende afmetingen en met diverse mogelijkheden voor de bewoners om de woning in te delen en af te bouwen naar hun eigen woonwensen.

Het karakter van Spoorpunt is terug te zien in de gevel, de woningentrees en het ritme, die samen met de indeling en afmetingen van de kozijnen behouden zijn. In het nieuwe ontwerp zijn alle kozijnen volledig vernieuwd en voorzien van dubbele beglazing. De voordeuren zijn aangepast aan de jaren ’30 stijl. Daarnaast is het metselwerk gereinigd en gerenoveerd. Voor meer licht en ruimte zijn er Franse balkons toegepast in de vorm van vergrote raampartijen aan zowel de voor- als achterzijde.

De acht appartementen in de punt wordt ontsloten door een nieuw gemeenschappelijk trappenhuis aan de achterkant van het gebouw. Daarnaast zijn er woningscheidende wanden verwijderd om zo een aantrekkelijke woningindeling te creëren.

In het diepe gedeelte van het gebouw vinden we de 2,5 laagse beneden- en bovenwoningen en een variant 2-laagse benedenwoning en 3-laagse bovenwoning. Elk van deze woningen heeft een eigen voordeur aan de straat. Ondanks de korte afstand van Spoorpunt tot de Hofbogen beschikken alle appartementen over voldoende lichtinval door de grote raampartijen en de gecreëerde vides. Alle benedenwoningen in het diepe deel hebben een tuin en de bovenwoningen een individueel dakterras.

Op de begane grond in de punt is, direct naast een bedrijfsruimte van ca 100 m², plaats gemaakt voor een gemeenschappelijke fietsenstalling en individuele bergingen voor de bovenwoningen. Voor de loftwoningen in de Punt is op het dak, dat bereikbaar is via het externe trappenhuis, een gemeenschappelijke buitenruimte (dakterras) gecreëerd. Dat was een duidelijke woonwens van de toekomstige bewoners die is meegenomen in het ontwerp.

Naam van het gebouw

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Opdrachtgever

Woongold Nederland VOF

Architect

Putter Partners Architecten

Bouwer

ERA Contour

Omschrijving

Spoorpunt, een bijzonder bouwblok uit 1922 dat direct aan het voormalige verhoogde spoor gelegen is, werd volgens het principe van Een Blok Stad herontwikkeld waarbij de oorspronkelijke kwaliteiten in ere zijn hersteld.

Terug naar bouwer: era contour Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1162 weergaven
Lijst
  1. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
  2. Lanenflat
  3. Blok C, Wandeloord

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger