JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

De Stadswinkel in het achterhuis van het Stadhuis Rotterdam, is de grootste publiekslocatie voor de gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het nieuwe serviceconcept van de gemeente omvat meer dan de bekende balie van burgerzaken. De Rotterdammer kan hier nu ook terecht voor gesprekken over belastingen, werk, inkomen en leerplicht.
deMunnik-deJong architecten + Merk X kregen de opgave om de vestiging in het rijksmonumentale Stadhuis te renoveren en te transformeren naar het nieuwe concept van de gemeentelijke dienstverlening. Het nieuwe ontwerp bouwt voort op het ontwerp van Evers en is in lijn met eerdere renovaties van het Stadhuis die door hetzelfde team zijn gedaan.

In de loop der jaren waren de prachtige monumentale ruimtes sterk verrommeld en installaties voldeden niet meer. De bestaande indeling, kleuren en materialen waren niet afgestemd op de heldere structuur van de monumentale ruimtes. Bij vorige verbouwingen waren de balies weggestopt aan de zijkanten van de drie overdekte binnenhoven. De structuur van het oorspronkelijke ontwerp van het Stadhuis door Henri Evers uit 1914-1920 was hierdoor niet meer afleesbaar.


Balie

In het nieuwe ontwerp is de servicebalie teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. De maten van balie zijn heel precies afgestemd op de kolommen structuur van het gebouw, door de balie los te positioneren van de kolommen is er een natuurlijk privacyzone ontstaan.

De werkplekken voldoen aan alle geldende arbonormen, alle apparatuur is geïntegreerd en heeft een plek gekregen. In de achterkasten zijn akoestische voorzieningen aangebracht. Door het plaatsen van een geïntegreerde nieuwe trap in het middenmeubel is een extra toegang gecreëerd.

De balie is naadloos uitgevoerd in grijs mêlee corian.
Tussen elke balie is een akoestisch absorberend ‘oor’ aangebracht, waarop tevens het balie nummer is aangebracht. De cijfers en de signing is uitgevoerd in een speciaal voor het Stadhuis Rotterdam ontworpen letter.


Wachtgebieden

Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich de twee wachtgebieden met speciaal ontworpen ingelegde tapijten en kroonluchters met een diameter van ruim 7 meter.

De wachtgebieden omvatten elk een kinderhoek, een grote lees- computertafel, diverse zitmeubels en een multifunctioneel meubel met o.a. de ticketautomaat, lockers, kopieermachine, een drinkfontein en vitrines waarin kleine exposities komen over de geschiedenis van het stadhuis.

Het multifunctionele meubel en het kindermeubel vormen een ‘familie’ met de servicebalies in het midden, en functioneren samen als ijkpunten in de grote ruimte. Gemaakt van warm grijs Corian en met een herkenbaar reliëf ogen ze als vriendelijke monolieten die bezoekers helpen zich te oriënteren. Voor de bewegwijzering is gekozen voor een op Evers’ beaux-artsesthetiek geïnspireerde letter, speciaal ontworpen door René Knip.


Spreek- werkplekken

Aan de lange zijdes zijn 38 open spreek- en werkplekken ondergebracht. Naar wens van de opdrachtgever zijn deze niet volledig afgeschermd, maar maken deel uit van de semi-publieke ruimte. De verwachting is dat de vergrote sociale controle ongewenst gedrag zal terugdringen. Speciaal ontworpen meubels met halfhoge zijwanden - geplaatst in kruisvorm - bieden de gebruikers toch voldoende privacy en vormen een akoestische buffer voor omgevingsgeluid. Naast de open spreek- werkplekken zijn er ook dertien gesloten overlegplekken gerealiseerd: ruime kamers met hoge plafonds en zicht naar buiten.

Voor de doorgangen naar de open spreek- werkplekken is Evers’ oorspronkelijke ontwerp aangepast. In een aantal van de dichte nissen zijn openingen gezaagd. Hierdoor is een doorlopende ruimte ontstaan met door- en uitkijkjes op de stad en komt er meer daglicht de ruimte binnen. Bij de gesloten overlegplekken zijn de geopende nissen voorzien van stalen puien.


Kantoren

De kantoren van de medewerkers waren in de loop der tijd sterk verouderd en verrommeld door allerlei niet-originele voorzieningen, waaronder goedkope systeemplafonds, tl-lampen en kabelgoten. Al deze toevoegingen zijn verwijderd en/of vervangen. Zo zijn de ruimtes voorzien van koelplafonds, de wanden met lambriseringen hersteld en opnieuw geschilderd. De kleuren zijn na historisch kleuronderzoek zorgvuldig afgestemd op het originele palet.


Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar bij Gemeente Rotterdam: “Het was een hele puzzel om alle gewenste diensten in te passen in de bestaande architectuur. deMunnik-deJong & Merk X hebben zich laten leiden door de oorspronkelijke, heldere structuur van Evers en deze verbonden met een eigentijds, uitnodigend interieur waarin veel mensen zich prettig voelen. De ruimte straalt grandeur uit en bergt tevens intimiteit in zich. Zo is het servicecentrum precies de plek geworden die wij voor ogen hadden: een efficiënte werkplek, uitnodigende publiekslocatie en overweldigend visitekaartje in één.”

Naam van het gebouw

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

deMunnik-deJong architecten + Merk X

Bouwer

Burgy bouwbedrijf

Omschrijving

De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het Stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.

Lijst
  1. Raadzaal Stadhuis Rotterdam
  2. Belasting & Douane Museum

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈