JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

woonhuis de Rotte

De wereld om ons heen prikkelt al genoeg. In vragen, in moeten. Alles lijkt op ons af te komen, in een vaart die nauwelijks te volgen valt. De mens komt oorspronkelijk uit de natuur. Toch leven veel mensen de meeste tijd binnen. Samen met de drukte van het alledaagse verliest men al snel de verbinding met een plek.
Woonhuis “De Rotte” is een statement naar het belang van verbinding met de natuur. Dit gebouw biedt de gebruikers niet alleen een fijn huis om in te wonen, maar ook een plek waar ze tot rust kunnen komen. In contact komen met de schoonheid van het alledaagse. Het biedt de bewoners gelegenheid om “los” te komen en op zoek te gaan naar de juiste balans.
Deze innerlijke rust ontstaat doordat de gebruikers een directe connectie aangaan met de natuur. Stil zijn en kijken. Geen overbodigheid, maar puur en secuur. De schoonheid van imperfectie zorgt voor bewondering van onregelmatigheden. Het gebouw biedt de gebruiker de plek te ervaren.
Doordat de leef etage op de eerste verdieping is gesitueerd kijken de gebruikers ver weg: over de Rotte, over de kwelsloot en over de bossen. Alle kanten geven een ander uitzicht. Door de kozijnen niet op te laten vallen, maar de positie secuur te hebben bepaald en de detaillering helder te hebben gehouden, ontstaat er een minimale overgang. Ze zijn ondergeschikt. Puur natuur beleven.
Op de begane grond genieten de gebruikers van de rust, de ruimte en de wat “kortere” uitzichten. Vandaar dat hier de slaapvertrekken zijn gepositioneerd. Op de verdieping vindt meer activiteit plaats, met de prachtige vergezichten geeft het de woning een bijzondere dynamiek. Stel het jezelf voor:
Je wordt in de ochtend wakker en doet de gordijnen open, je kijkt door het grote raam van de kastenwand heen. Je vangt een eerste glimp op van het kwelslootje en het daar aangrenzende strandje. Het is een schilderij die zich afspeelt in de slaapkamer. Een groepje ganzen is je voor geweest, die vertoeven al heerlijk in alle rust aan het water. Je besluit naar de leef-etage te gaan, waar je een kopje thee zet. Eenmaal in de keuken kijk je uit over de Rotte. Het water is nog rustig, er is weinig activiteit op het water en het vaste groepje roeiers komt pas over een uurtje langs. Je krantje meegepakt, ga je in de uitkragende glazen erker zitten. Je laat de natuur op je inwerken. Tot rust en in harmonie met de omgeving.

Het woonhuis bestaat uit twee krachtige blokken welke op elkaar zijn geplaatst en worden verdeeld door de vrijdragende terrassen. Ieder blok heeft haar eigen tactiliteit en detaillering, maar samen met de horizontale belijning vormen ze ook een krachtig geheel. Ruw in combinatie met gestylleerd.
Het onderste blok is uitgevoerd in langgerekt metselwerk, welke een horizontale belijning accentueert in het geveloppervlak. De baksteen is van een dergelijke kwaliteit dat geen dakrandprofielen of raamdorpelstenen nodig zijn. Dit creëert een zwaar en zuiver blok. De zachte herfstkleuren van de omgeving zijn terug te vinden in de gevelsteen.
Op dit blok is een padoek houten volume geplaatst. Het koraalrode hout is niet behandeld, waardoor het op natuurlijke wijze naar zilver is vergrijsd. De verticaal geprofileerde delen behouden wel haar kleurschakering, waardoor ook dit volume haar vergankelijkheid laat zien. De kleur, het profiel en de richting zorgen dat dit volume wegvalt tegenover de omliggende bomen.
De vrijdragende betonterrassen zorgen voor een heldere belijning in het volumespel. Tevens worden op deze manier de leefruimtes verlengd en zijn de kozijnen geen harde scheiding meer tussen binnen en buiten. De functionele ruimtes vloeien over naar buiten. Met name het terras aan de kant van de eetkamer geeft een extra dynamiek aan het blok. Om de horizontaliteit van de terrassen te benadrukken is gekozen voor een open en subtiele balustrade. Deze onderdelen hebben dezelfde kleur gekregen als de kozijnen: zacht-warm-grijs.
De drie basiselementen zorgen voor een symbiose tussen rauw en fijn: een weerspiegeling van de omliggende natuur. Naast het exterieur is er ook in het interieur gekozen om elementen en kleuren uit de natuur te combineren met een strakke en minimalistische vormgeving.
De vaste kastinrichting is geheel uitgevoerd in Afromosia. Per functie is er een balans gevormd tussen open en dichte delen. Dit zorgt per vertrek voor een speelse dynamiek. Tevens zijn de kasten meer dan kasten, het zijn gematerialiseerde wanden waar de raamopeningen in doorgevoerd zijn. Door de verfijnde detaillering van de raamopeningen ontstaat er een zuivere binnen- en buiten relatie. Een helder voorbeeld is de kast nabij de eettafel. De grote raamopeningen en de gelaagdheid van deze kasten, zorgen voor gestuurde zichtlijnen. De natuur komt echt binnen.

Naam van het gebouw

woonhuis de Rotte

Opdrachtgever

particulier

Architect

Bureau Ha Architecten

Bouwer

Bouwbedrijf SDO

Omschrijving

Alzijdig woonhuis aan de Rotte legt in vormgeving en materialen een relatie met de omringende natuur.

Terug naar bouwer: bouwbedrijf sdo Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 972 weergaven
Lijst
  1. woonhuis de Rotte

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger