JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Uitreiking RAP naar de Architectuurmaand

lees meer >

Huis F&M

Op het Leonidas-terrein zijn er een aantal eensgezinswoningen als ‘grote tuinhuizen’ gebouwd. Het informele beeld dat aanvankelijk door de gemeente werd beoogd komt niet overal overeen met het gebouwde resultaat. Tussen de dicht op elkaar gebouwde huizen is er weinig ruimte voor échte tuinen en amper privacy. Er staan veel forse gestucte of gemetselde volumes die weinig met een tuinhuis van doen hebben. Ook Foekje en Marcel, de bewoners van no. 9 worstelden aanvankelijk met het verschil tussen droom en realiteit. Ze kochten een zeer kleine kavel en wilden er een atelierwoning op bouwen. Door de zware duurzaamheidseisen werden de buitenwanden van hun kleine huisje dusdanig dik dat ze vanaf het begin de ‘vergunningsvrije uitbreiding’ op de begane grond mee moesten laten bouwen. En door de forse grondprijzen zat er niets anders op dan zelf te klussen en duurde de bouw veel langer dan aanvankelijk bedoeld. Toch hebben ze geen moment spijt van hun avontuur.

De opzet van het kleine huisje wijkt enigszins af van die van de buren. Door de behoefte aan een beetje privacy en de vele functionele wensen van de eigenaren zijn de woonruimte en de keuken op de verdieping geplaatst. Vanaf de ruime keuken kijkt men uit over de wijk en aan de andere kant lijkt het alsof men plaats neemt op een brede tribune die breed uitkijkt over het Kralings Zwembad. De ruimte voelt heel hoog en ruim, en de gordijnen hangen er meer voor de sier dan uit noodzaak. Hier komt het begrip ‘tuinhuis XL’ ineens tot zijn recht.

Het compacte, kubusvormige huisje is reeds van begin af aan gebouwd met de ‘vergunningsvrije uitbreiding’. Op de begane grond is er daarom nét voldoende ruimte voor het atelier met eigen sanitair en voordeur, een kleine en een grote slaapkamer en een badkamer.

Het huis van Foekje en Marcel is nagenoeg volledig gebouwd in hout. Bij de houtskeletbouw wanden is het materiaal verborgen achter witte gipsplaten, maar de fraaie plafonds verraden dat de vloeren zijn gemaakt van houten kanaalplaten. Ze overspannen de volledige breedte van het huis. Als de gevelbekleding van inlands lariks is vergrijsd en de planten op het dakvlak naast de woonkamer wat groter en groener zijn, is de droom van een eigen huis met atelier in het groen werkelijkheid geworden. Alleen een abonnement voor het zwembad ontbreekt. Dat was een gepaste toegift bij de koopovereenkomst geweest.

Buiten maakt een schuurtje met kippenhok het ensemble compleet.

Naam van het gebouw

Huis F&M

Opdrachtgever

Foekje en Marcel

Architect

Korteknie Stuhlmacher Architecten

Bouwer

Bouwbedrijf Damsteegt (ruwbouw); Foekje en Marcel (afbouw)

Omschrijving

Ingetogen woonhuis met natuurlijk vergrijzende larikshouten gevelbekleding biedt elegante woonruimte op de verdieping met uitzicht via een overhoeks raam.

Terug naar bouwer: bouwbedrijf damsteegt (ruwbouw); foekje en marcel (afbouw) Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1422 weergaven
Lijst
  1. Huis F&M

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger