JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Pakhuismeesteren

Tussen de hoogbouw die recent op de Wilhelminapier werd gerealiseerd, herinnert het gerestaureerde Pakhuismeesteren, samen met andere oude gebouwen zoals Hotel New York en de Cruise Terminal, aan de sfeer en dynamiek van de vroegere havenactiviteiten. Sinds het beëindigen van de activiteiten in de jaren '80 stond het gebouw leeg. Na jaren van leegstand, dreigende sloop en plannen maken, werd de restauratie en transformatie van het - ondertussen - monumentale Pakhuismeesteren officieel gestart op vrijdag 9 oktober 2015.

De bakstenen gevels met betonnen sierlijsten, hijsbalken en kenmerkende groene laad- en losdeuren zijn in ere hersteld. De sporen van de tijd maar ook de geschilderde opschriften zijn zichtbaar gebleven. Door het aanbrengen van nieuwe gevelopeningen, een centraal lichthof en nieuwe ontsluitingen, is het grote, donkere veemgebouw omgevormd naar een flexibel indeelbaar en aanpasbaar casco met voldoende daglicht. Bovenop het pakhuis zijn twee verdiepingen toegevoegd. De licht-grijs verwerende houten afwerking sluit aan bij het patina van het bestaande gebouw. Grote dakterrassen en schuine daken zorgen voor een levendig dakenlandschap tussen de omringende hoogbouw.

Pakhuismeesteren heeft een cultuur-historische waarde. Daarom is het van belang het bouwwerk niet van identiteit te veranderen, maar juist de waarde te versterken als basis voor een nieuw, toekomstgericht verhaal. De karakteristieke monumentale elementen dienden zoveel mogelijk intact te blijven, terwijl ook de nodige ingrepen werden uitgevoerd om nieuw gebruik mogelijk te maken.

Pakhuismeesteren biedt nu onderdak aan een hotel met 217 kamers, 'long stay' appartementen, meerdere vergaderruimtes en een markthal.

Op de begane grond zijn de hotellobby, het bijhorend restaurant en de markthal gesitueerd. Zij zijn toegankelijk via 3 nieuwe entrees aan weerszijden van het gebouw. De kamers bevinden zich op de twee bestaande verdiepingen rondom het centrale lichthof. In de twee toegevoegde verdiepingen zijn 'long-stay' appartementen, vergaderruimtes en dakterrassen ondergebracht. De kelder is verdiept, waterdicht gemaakt en omgevormd naar een parkeergarage, opslagruimte en technische lokalen.

Met de restauratie en transformatie van Pakhuismeesteren is het laatste historische gebouw op de Wilhelminapier opgeknapt. Door de publiek toegankelijke invulling van de begane grond met de hotellobby en markthal is de gebruiks- en verblijfskwaliteit in en rond het gebouw verhoogd. De entrees zorgen samen met grote bloemkozijnen voor de gewenste levendigheid in de plint en interactie met de omgeving.

Naam van het gebouw

Pakhuismeesteren

Opdrachtgever

Wilhelminakade 52 B.V.

Architect

awg architecten

Bouwer

Van Agtmaal (VolkerWessels)

Omschrijving

Voormalig pakhuis op de Wilhelminapier werd gerestaureerd en getransformeerd om ruimte te bieden aan markthal, hotel en vergaderruimtes, met parkeren in de kelder en long stay-appartementen in een nieuw houten daklandschap.

Terug naar architect: awg architecten Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 4110 weergaven
Lijst
  1. Pakhuismeesteren

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger