JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Hogeschool Rotterdam Business School

Hogeschool Rotterdam Business School

Voor de Hogeschool Rotterdam Business School ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe onderwijsgebouw gelegen aan de Kralingse Zoom. Het gebouw biedt onderdak aan de economische opleidingen, die voorheen verspreid waren over verschillende locaties in de stad.

Het duurzame onderwijsgebouw van 13.000 m2 verbindt de al bestaande bouwdelen met elkaar en faciliteert hiermee in totaal 11.000 studenten en 850 medewerkers. De nieuwbouw past perfect bij het onderwijsconcept van de economische opleidingen van de hogeschool, dat gekenmerkt wordt door kleine groepen, interactieve werkvormen en een sterke relatie tussen onderwijs en beroepspraktijk.

Het nieuwe 7 verdiepingen hoge onderwijsgebouw is de laatste toevoeging aan de Rotterdam Business School dat bestaat uit een ensemble van 4 gebouwen, allen zeer verschillend van vorm en bouwstijl. Drie koppelstukken tussen de gebouwdelen in de vorm van transparante gebouwhoge portalen zorgen voor eenheid waardoor één campusgebouw ontstaat.
Gebouw versterkt het onderwijs

Het nieuwe gebouw is toekomstbestendig ontworpen en flexibel in gebruik. Zo kan snel ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Dankzij een modulaire opzet van de installaties en de gevel kunnen wanden makkelijk worden verplaatst, waardoor ruimtes eenvoudig te wijzigen zijn in grootte en functie.

Daarnaast stimuleert het gebouw ontmoetingen tussen studenten en medewerkers van de verschillende opleidingen. In het centrale atrium zijn op alle verdiepingen open studiepleinen ingericht met een verscheidenheid aan meubilair, zoals loungemeubels en grote studietafels. Een imposante houten trap, die als een rode loper door het gebouw loopt, verbindt alle studiepleinen en is zo de blikvanger van het gebouw.
Deze trap nodigt uit tot gebruik en verminderd zo het liftgebruik.

De studiestraat fungeert als de centrale entree en ontmoetingsplek tussen de diverse bouwdelen van het complex. De ruimte is voorzien van een grote glaskap, een brede tribunetrap verbindt de straat met het atrium, hier begint de houten loper die mensen de nieuwbouw intrekt. Een centraal geplaatste koffiebar vormt het middelpunt van de straat.

Het zes verdiepingen tellende gebouw schept ook een klimaat om geconcentreerd te studeren. Zo zijn er naast de lokalen en open studiepleinen ook afsluitbare projectruimtes om in kleine groepjes te kunnen werken. Deze ruimtes zijn voor zowel docenten als studenten te boeken. De overlegruimtes zijn langs het atrium gepositioneerd en vormen samen een grote etalagewand. Elke ruimte heeft een gekleurde wand in diverse groentinten, zo ontstaat een subtiele collage als achtergrond in het atrium.

BREEAM Excellent ontwerp

Het ontwerp van de nieuwbouw ontving het BREEAM Excellent label, het internationale certificaat voor duurzaamheid. Dat sluit aan bij de visie van de economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen deel van uit maakt.

Door de buitengevel van verdiepingshoog drievoudig transparant glas ademt het gebouw licht, ruimte en openheid en via de grote glazen atriumkap kan natuurlijk daglicht tot diep in het gebouw binnen vallen. Op het dak van de vijfde verdieping bevindt zich een groendak met aantrekkelijke beplanting voor vogels en vlinders.

Daarnaast zorgt natuurlijke ventilatie voor een continue aanvoer van frisse lucht. Dat levert niet alleen een flinke energiebesparing op, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat wat bevorderlijk is voor het welbevinden van de studenten en docenten.

Naam van het gebouw

Hogeschool Rotterdam Business School

Opdrachtgever

Hogeschool Rotterdam

Architect

Paul de Ruiter Architects

Bouwer

SMT Bouw

Omschrijving

Een nieuw onderwijsgebouw smeedt zich samen met drie zeer verschillende bestaande gebouwen tot een nieuw duurzaam complex met het atrium met monumentale houten trappen als blikvanger.

Lijst
  1. Hogeschool Rotterdam Business School
  2. Polak Building

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈