JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Biobased Eco Kaswoning

Een eigen huis bouwen is een droom van velen. Helaas is een groot deel van het budget, door de hoge grondprijs in de Randstad, nodig voor de bouwkavel. Familie Lee liep al een tijdje met het idee om een eigen droomhuis te realiseren. Ze besloten een compacte kavel van 12x30 m op het Leonidasterrein in Rotterdam te kopen, om een moderne ecologische en biobased woning te bouwen. De intrinsieke motivatie om een echt duurzaam huis neer te zetten was sterker dan de verplichting om hoger te scoren dan 7,5 bij de berekening van de GPR gebouw (een methode om de duurzaamheid van een gebouw zichtbaar te maken). Door de smalle kavels staan de buurwoningen dichtbij, op ongeveer 4 meter afstand, en zorgen voor schaduw en minder privacy. Hoe zorg je dan voor voldoende licht en privacy? De achtergevel is zuidzuidoost georiënteerd. De combinatie van een groot glasoppervlak en een verstelbaar louvredak zorgt het hele jaar door voor veel licht, zonder het gevaar van oververhitting in de zomermaanden.
De rechter zijgevel heeft minder glasoppervlakte en is daardoor meer gesloten naar de buurwoning toe. De woonkamer/keuken krijgt mooi licht via vier dakramen in het groene dak en zorgt voor een stukje hemel in huis. Een wintertuin/patio zorgt ook voor veel extra licht, wat vooral aan het einde van de dag diep het huis in schijnt. De wintertuin is afsluitbaar van de rest van het huis om warmteverlies te voorkomen tijdens koude winterdagen. De woonkeuken is een riante ruimte, zeker voor zo’n smal kavel. Door een gedeelte van de woning vergunningsvrij bij te bouwen, is er meer ruimte ontstaan. De woning is gebouwd met geprefabriceerde houtskeletbouw elementen, die dampopen zijn. De natuurlijke isolatiematerialen zorgen samen met een goede luchtdichting voor een fijn binnenklimaat. Het ecologische huis straalt rust en warmte uit en ziet er strak en modern uit.

Naam van het gebouw

Biobased Eco Kaswoning

Opdrachtgever

Familie Lee

Architect

NarrativA architecten

Bouwer

ixpando

Omschrijving

Sympathiek houten woonhuis met geïntegreerde kas laat het licht via dakramen rijkelijk binnenstromen zonder de privacy geweld aan te doen.

Terug naar architect: narrativa architecten Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1833 weergaven
Lijst
  1. Biobased Eco Kaswoning

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger