JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Onlangs is in Rotterdam-Zuid het nieuwe trainingscomplex ‘1908’ voor Feyenoord opgeleverd. Het gebouw is onderdeel van de grootscheepse modernisering van verschillende faciliteiten van de Rotterdamse voetbalclub. Traingingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestaties van de spelers van het eerste elftal. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en natuurlijk de kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Architect Erik Moederscheim: “We hebben voorafgaand aan het ontwerpproces intensief onderzoek gedaan door samen met de club verschillende internationale profclubs te bezoeken. Van daaruit hebben we samen een programma van eisen ontwikkeld dat past bij Feyenoord en de mogelijkheden op de kavel.” Vanuit de bezoeken en gesprekken heeft het architectenbureau het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat alle functies op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw. Hiervandaan zijn de spelers met een paar stappen in de wellness, de sportmedische faciliteiten, de gang richting de buitenvelden, en de centrale trap die leidt naar het bovengelegen restaurant en de spelerslounge.

Het interieur is ontworpen als een rustgevende omgeving die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. “De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen en tot rust kunnen komen in hun trainingscomplex,” vertelt de architect. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

Deze balans tussen privacy en transparantie vormt de basis voor de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, dat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

Niet alleen het gebouw, maar ook de gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects; het betreft hier de grote entreepoort en de portiersloge maar ook het landschap. Het plein en het groen rondom het gebouw is ontworpen om de verblijfswaarde van de buitenruimte zo goed mogelijk te maken. Perken wisselen af met kleurrijke borders en zitelementen. De voetbalvelden zijn uiteraard van zeer hoge kwaliteit. Er zijn diverse ondergronden gecreëerd met tevens een inloopzone en keeperszones, en het geheel is voorzien van de modernste analysetechnieken.

Naam van het gebouw

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Opdrachtgever

Feyenoord Rotterdam N.V.

Architect

MoederscheimMoonen Architects

Bouwer

Bouwbedrijf Berghege

Omschrijving

Dit ‘huis’ voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord biedt een op maat gemaakt besloten domein, afgeschermd door de monumentale cortenstalen gevel.

Terug naar architect: moederscheimmoonen architects Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1450 weergaven
Lijst
  1. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  2. Sportpaviljoen Zestienhoven

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger