JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Hoek

Oude Binnenweg, Mauritsweg en Jacobistraat.

Hoogniveau Renovatie van een stadsblok waarin:  
22 panden, deels beschermd stadsgezicht
10 panden funderingsherstel
3 rijksmonumenten en 3 gemeentelijke monumenten
16 winkels
52 woningen  

Het stadsblok aan de Oude Binnenweg tussen Mauritsstraat en Jacobistraat is gebouwd eind 19de eeuw. 30 Jaar later werd de begane grond van de meeste panden verbouwd tot winkels. Dit gedeelte van de Oude Binnenweg overleefde het bombardement en in de naoorlogse jaren werden de winkelpuien aangepast aan wat destijds gangbaar was. Het merendeel van de oorspronkelijke, soms Art Nouveau winkelpuien, is toen of gesloopt of vervangen door ‘modernere’ invullingen.

De laatste decennia raakte het stadsblok meer in verval; de verhuur van winkels liep terug en de woningen waren zowel binnen als buiten aan een stevige opknapbeurt toe. Tevens bleek bij een groot deel van de panden de fundering hersteld te moeten worden. Woonstad besluit tot een integrale ingreep waarbij:
- De meeste woningen intern zijn gerenoveerd waardoor een nieuwe differentiatie is ontstaan,
- De gevels en de daken zijn vernieuwd en geïsoleerd,
- Funderingsherstel op 10 locaties heeft plaatsgevonden,
- De winkels zijn vernieuwd en uitgebreid en -puien opgeknapt of geheel vervangen,
- De monumentale panden zowel intern als extern zijn gerenoveerd en de gevels in de oorspronkelijke staat en kleurstelling zijn gebracht.

De winkels zijn in overleg met de gebruikers pand voor pand aangepakt waarbij steeds de fundering per pand is hersteld. Omdat de bewoners de keuze werd geboden om te blijven wonen, tijdelijk uit te verhuizen of terug te keren naar de eigen of een andere woning vond de ingreep van de woningen per bouwdeel of portiek plaats. Al met al een omvangrijke en tijdrovende operatie. De gevels van de woningen zijn in het oorspronkelijke uiterlijk teruggebracht. Bij de nieuwe winkelpuien is gekozen deze het karakter te geven van de vooroorlogse situatie en daar waar mogelijk de originele situatie terug te brengen. Als voorbeeld het pand Oude Binnenweg 129. Hier bleek, na sloop van de later aangebrachte zwart glazen beplating, een deel van de Art Nouveau gevel inclusief tegeltableau nog te bestaan. Op basis van een tekening uit het gemeentearchief is de winkelpui uit 1910 gereconstrueerd en de gevel hersteld. De nieuwe huurder past perfect onder het ‘Boter-Kaas-Eieren’ van het tegeltableau boven de pui.

Het resultaat is de herleving van dit deel van de Oude Binnenweg. De bouw- en woonkwaliteit op is op een hedendaags peil gebracht; het aanzicht van de straat is sterk verbeterd en de aantrekkelijkheid van de winkels is voor zowel winkeliers als publiek sterk vergroot. Daarmee heeft de integrale aanpak van een heel stadsblok gemaakt dat dit deel van de Oude Binnenweg weer een aantrekkelijk en bruisend onderdeel is geworden van de binnenstad van Rotterdam.

Naam van het gebouw

De Hoek

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

Marge architecten

Bouwer

Musters

Omschrijving

Negentiende-eeuws woonblok met winkels dat bij het bombardement behouden bleef, is bouwkundig gerenoveerd met aandacht voor unieke historische kwaliteiten en uitstraling.

Terug naar architect: marge architecten Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1148 weergaven
Lijst
  1. De Hoek

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger