JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Vorm Kantoor Rotterdam

De Architektenkombinatie Bos Hofman transformeerde voor VORM een monumentaal gebouw tot een uitnodigende, eigentijdse werkomgeving waarin ruimte, groen en innovatie een hoofdrol spelen. Op de begane grond werd de onderdoorgang transparant dichtgezet om te fungeren als entree en restaurant, zwevend boven het monument werd een extra kantoorlaag gerealiseerd.

Het gebouw in de Schiehaven is in 1958 ontworpen door Hugh Maaskant en sinds 2016 een gemeentelijk monument. Oorspronkelijke was het een poortgebouw, waardoorheen vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en de haven werden geleid. De onderdoorgang, waar de rails nog altijd zichtbaar is in de bestrating beslaat de onderste 2 bouwlagen van het gebouw. De eerste verdieping was de kleedruimte en kantine voor de havenarbeiders, op de bovenste verdieping bevond zich de woning voor de concierge en kantoren.

Het gebouw werd in 2018 aangekocht door projectontwikkelaar en aannemer VORM. VORM was gevestigd in Papendrecht maar wilde terug naar Rotterdam - de stad waar de grootvader van de huidige eigenaar Daan van der VORM in 1919 zijn bouwbedrijf startte. Na een lange zoektocht viel hun oog voor het monumentale pand aan de Schiehaven. Maar omdat het gebouw niet voldoende vloeroppervlakte bood, werd de Architektenkombinatie Bos Hofman gevraagd te komen met een oplossing.

Het monumentale pand heeft met haar bovenbouw, de monumentale vlaggen en de positie van de letters een duidelijke en sterke oriëntatie naar de binnenstad van Rotterdam. De opgave was om de sterke aanwezigheid van de monumentale voorgevel te behouden terwijl er nieuwe vierkante meters werden toegevoegd. De oplossing was een optopping die zich oriënteert op de Schiehaven, waardoor het gebouw de monumentale voorzijde behoudt en een nieuw gezicht aan het water ontving.

Deze oplossing bleek echter niet gemakkelijk. De bestaande constructie werd door Maaskant geminimaliseerd tot het noodzakelijke, waardoor bovenop het monument bouwen geen optie bleek. Uiteindelijk werd er voor gekozen om een optopping van 800 vierkante meter een paar centimeter boven het monument geheel zelfstandig met een eigen fundering, op 4 kolommen met een diameter van 0,5m middels een draagconstructie van vierendeelliggers te laten zweven.

Parallel aan elkaar werd het monument gerenoveerd en de optopping in glas en staal geproduceerd. Echter werd de optopping elders in de haven van Rotterdam op een separate bouwplaats gebouwd. De volledig geprefabriceerde ‘plug-in’ optopping werd vanaf een schip op het gebouw getakeld. De dag daarna werd er door VORM in het pand gewerkt.

Naast de optopping werd de onderdoorgang voor vrachtverkeer op de begane grond gesloten middels een circa 5m hoge glazen gevel. Hierdoor ontstond een ruimte die fungeert als een overgang tussen binnen en buiten en dienst doet als entree, restaurant en overlegruimte, het VORM cafe. Boven de onderbouw, in de eerste laag van de bovenbouw is de gehele verdieping ingedeeld om te overleggen. De monumentale gevel van glazen bouwstenen en de centrale positie in het gebouw waren de aanleiding voor deze keuze. Op deze verdieping bevinden zich tevens de groene bibliotheek en een presentatie-tribune. De bovenste twee verdiepingen zijn geheel ingericht als werkverdiepingen. De open lichte werkplekken aan de rand van de plattegrond staan in contrast met het groene hart van de verdiepingen waarin allerlei informele werkplekken liggen verscholen tussen ongeveer 100 op maat gemaakte plantenbakken.

VORM kwam naar Rotterdam vanwege haar roots. De beperkingen van het bestaande monument van Maaskant waren uiteindelijk de aanleiding tot het realiseren van een bijzonder kantoor. Het nieuwe kantoor van VORM is innovatief zonder overmate aandacht te trekken, zorgt ervoor dat het monument van Maaskant herleeft maar zorgt bovenal voor een prettige werkomgeving voor de gebruikers.

Naam van het gebouw

Vorm Kantoor Rotterdam

Opdrachtgever

VORM Ontwikkeling B.V.

Architect

Architektenkombinatie Bos Hofman

Bouwer

VORM Transformatie & Renovatie

Omschrijving

Monumentaal gebouw van Hugh Maaskant werd getransformeerd tot kantoor met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping.

Terug naar architect: architektenkombinatie bos hofman Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 11728 weergaven
Lijst
  1. Vorm Kantoor Rotterdam

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger