woonhuis Ralph en Petra

Deze vrijstaande woning in privaat opdrachtgeverschap biedt licht, ruimte, lucht en groen. De oriëntatie volgt de basisprincipes van energiezuinig bouwen met verblijfsruimten aan de zonzijde, georiënteerd op de tuin. De noordzijde van de woning is gesloten en bevat de technische ruimte, toiletten, inloopkasten en een entree. Door de uitgekiende situering van slaapkamer en patio dringt vanuit het oosten wel de ochtendzon de slaapkamer binnen, maar niet het stadsgeluid. De combinatie van patio met naastgelegen vide levert lange diagonale zichtlijnen zodat vanuit de eetkamer de boomtoppen zichtbaar zijn die oplichten in de avondzon. De beplanting op de patio van de eerste verdieping is zichtbaar vanuit de zitruimte op de begane grond. De houten gevel is een open, ventilerend systeem wat ook bijdraagt aan de levensduur van het hout. De draagconstructie bestaat uit massief kruislaagshout, een flexibel bouwsysteem uit Duitsland dat niet alleen duurzaam is maar ook gunstige effecten heeft op vochthuishouding en akoestiek. Zonneboiler, warmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning zorgen voor verwarming en warm tapwater en de woning is thermisch bovengemiddeld geïsoleerd. De woning is zorgvuldig en met oog voor detail ontwikkeld. Binnendeuren zijn kozijnloos, de fietsenberging is tevens tuinverlichting en de brievenbus komt uit in de keukenkast.  • Naam van het gebouw: 
  • woonhuis Ralph en Petra
  • Opdrachtgever: 
  • Ralph Doggen en Petra de Boks
  • Architect: 
  • Ralph Doggen
  • Bouwer: 
  • Bouw- en Aannemingsbedrijf Ernst Abbas
  • Omschrijving: 
  • Dit slimme en duurzame woonhuis uit massief kruislaagshout staat op het Leonidasterrein.


De oogst 2016/2017

 

De hele maand september konden architecten, bouwers, opdrachtgevers en andere betrokkenen projecten indienen voor de Rotterdam Architectuurprijs. Het resultaat is deze rijke oogst van kleine en grote projecten, transformaties en nieuwbouw, woningen, scholen, kantoorgebouwen en meer.

 

Dit geeft ons inzicht in de kwaliteit van architectuur in de stad, maar ook in tendensen die spelen en gebieden die aandacht verdienen. De jury gaat nu aan het werk. Begin november maken we hier de shortlist bekend waarop het publiek straks zijn stem zal kunnen uitbrengen. De jury van dit jaar: Chris van Langen (Academie van Bouwkunst Rotterdam, juryvoorzitter), Gus Tielens (De Korth Tielens), Arna Mackic (LA en winnaar Jonge Maaskantprijs 2017),Tom Frantzen (Frantzen et al, Lemniskade) en Thom Aussems (corporatie Sint Trudo).

 

Vragen? Mail ons dan even op [email protected]

 

 

 Ontmoet de vakjury
van 2017!