woonhuis Ralph en Petra

Deze vrijstaande woning trakteert de bewoners op licht, ruimte, lucht en groen. En dat op fietsafstand van de Markthal. En het huis is nog duurzaam ook!

 

De oriëntatie volgt de basisprincipes van energiezuinig bouwen. De verblijfsruimten zijn aan de zonzijde op de tuin georiënteerd. De noordzijde van de woning is gesloten en bevat de technische ruimte, toiletten, inloopkasten en een entree. De woning is niet aangesloten op stadsverwarming of op het gasnet, maar thermisch bovengemiddeld geïsoleerd. De nieuwste technieken, zonneboiler, warmtepomp en ventilatie met warmte-terugwinning verzorgen verwarming en warm tapwater.

 

De houten gevel is een open, ventilerend systeem, waarmee de levensduur van het Western Red Cedar wordt bestendigd. De draagconstructie bestaat uit massief kruislaagshout, afkomstig uit Duitsland. Dit bouwsysteem heeft gunstige eigenschappen ten aanzien van duurzaamheid in het algemeen, de vochthuishouding en akoestiek in de woning. Bijkomend voordeel is dat deze bouwtechniek alle vrijheid biedt een ruimtelijke complexiteit te realiseren.

 

Door de uitgekiende situering van de slaapkamer en de patio dringt vanuit het oosten wel de ochtendzon de slaapkamer binnen, maar niet het stadsgeluid. De combinatie van patio met naastgelegen vide levert lange diagonale zichtlijnen op. Vanuit de eetkamer zijn, kijkend in oostelijke richting boomtoppen zichtbaar die oplichten in de avondzon. De beplanting op de patio van de eerste verdieping is zichtbaar vanuit de zitruimte op de begane grond. Vanuit de woonkamer is er aan alle zijden zicht op en toegang tot de tuin.

De woning is zorgvuldig en met oog voor detail ontwikkeld. Binnendeuren zijn kozijnloos, de fietsenberging is tevens tuinverlichting en de brievenbus mondt uit in de keukenkast. • Naam van het gebouw: 
 • woonhuis Ralph en Petra
 • Opdrachtgever: 
 • Ralph Doggen en Petra de Boks
 • Architect: 
 • Ralph Doggen
 • Bouwer: 
 • Bouw- en Aannemingsbedrijf Ernst Abbas
 • Omschrijving: 
 • woonhuis Ralph en Petra


De oogst 2016/2017

 

De hele maand september konden architecten, bouwers, opdrachtgevers en andere betrokkenen projecten indienen voor de Rotterdam Architectuurprijs. Het resultaat is deze rijke oogst van kleine en grote projecten, transformaties en nieuwbouw, woningen, scholen, kantoorgebouwen en meer.

 

Dit geeft ons inzicht in de kwaliteit van architectuur in de stad, maar ook in tendensen die spelen en gebieden die aandacht verdienen. De jury gaat nu aan het werk. Begin november maken we hier de shortlist bekend waarop het publiek straks zijn stem zal kunnen uitbrengen. De jury van dit jaar: Chris van Langen (Academie van Bouwkunst Rotterdam, juryvoorzitter), Gus Tielens (De Korth Tielens), Arna Mackic (LA en winnaar Jonge Maaskantprijs 2017),Tom Frantzen (Frantzen et al, Lemniskade) en Thom Aussems (corporatie Sint Trudo).

 

Vragen? Mail ons dan even op rap010@airrotterdam.eu.

 

 

 Ontmoet de vakjury
van 2017!

 1. Essenburgsingel, hoek Abraham van Stolkweg ()
 2. Leonidasterrein ()
 3. Pieter de Raadtstraat 35 en 37, Banierstraat 62, Bloklandstraat 190, Zwaanshals 288, Zegwaardstraat 9b, Schiestraat 12 ()
 4. Goudsesingel 52 - 214, 3011 KD, Rotterdam ()
 5. Maasboulevard 100 ()
 6. Vosmaerstraat ()
 7. Nassaustraat, Rotterdam ()
 8. Korte Hoogstraat 31 ()
 9. Grotekerkplein Rotterdam ()
 10. Ammanplein 2 ()
 11. Charloisse Hoofd 27, 3087 CA Rotterdam ()
 12. Piet Knoppertstraat 13 ()
 13. Achterklooster, 3011Ra Rotterdam ()
 14. Achterklooster 7, 3011RA Rotterdam ()
 15. Bajonetstraat ()
 16. Adriaen van der Doeslaan ()
 17. Melissantstraat ()
 18. Jonker Fransstraat 41-43 ()
 19. Zeekant 111 te Hoek van Holland ()
 20. Benthemstraat 27, 3032 AA Rotterdam ()
 21. Van der Duijn van Maasdamweg, Tinbergenlaan en Beekweg ()
 22. Nieuwe Binnenweg 155 ()
 23. Cornelis Dalenstraat 12 ()
 24. Oostmaaslaan 261, 3063AV Rotterdam ()
 25. Weena 202 ()