Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Noortje Knulst

Fotografie: Noortje Knulst

Fotografie: Noortje Knulst

Matryoshka house

 

Matryoshka House realiseert twee high end appartementen in een vooroorlogs pand. De vorige eigenaar verhuurde het pand als een illegaal werkhotel en liet het in erbarmelijke staat achter. Geïrriteerd door de overlast en het verval van de woning besloot een buurtbewoner het pand op te kopen en gaf Shift architecture urbanism de opdracht voor een extreme ‘makeover’. Het huis werd van binnen volledig gestript en de achtergevel is in zijn totaliteit vervangen. Delen van de vloeren zijn verwijderd om dubbelhoge woonruimtes te creëren. De private vertrekken zijn als het ware opgehangen in de grote woonruimtes, waardoor het matryoshka effect van ‘een huis in een huis’ wordt bereikt. Het interieur van de woningen vormt een dialoog tussen oud en nieuw, hedendaags en traditioneel, gepolijst en ruw, afgewerkt en onafgewerkt. Centraal in elk appartement bevindt zich een met gegalvaniseerd metaal bekleed volume waarin trappen, toiletten, opslag en keukenapparatuur zijn opgenomen. Een zwevend keukeneiland, volledig bekleed met witte tegels vormt het hart van elke woning. Waar mogelijk zijn originele details van de woning bewaard of teruggebracht. De bakstenen wanden en de houten dakconstructie zijn in het zicht gelaten, glas in lood ramen zijn hersteld en teruggeplaatst in het interieur van de woning. Warme materialen en kleuren contrasteren met meer industriële materialen als het reflectieve metaal, ruwe beton en zwarte staal.

  • Naam van het gebouw: 
 • Matryoshka house
 • Opdrachtgever: 
 • Privaat
 • Architect: 
 • Shift architecture urbanism & Makina
 • Bouwer: 
 • 13Speciaal & Ben Werkt
 • Omschrijving: 
 • Verwaarloosd vooroorlogs pand werd volledig gestript en kreeg een ruimtelijke indeling waarbij private vertrekken zijn opgehangen in de dubbelhoge woonruimte, huis-in-huis als een Matroyshka.


CPO Hooidrift Winnaar vakjury prijs Universiteitsbibliotheek, Erasmus Universiteit Rotterdam Winnaar publieks prijs

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van het afgelopen jaar? 

 

Maar liefst 44 projecten werden dit jaar ingezonden voor de Rotterdam Architectuurprijs! De jury selecteerde hieruit een shortlist van tien projecten die deze oogst prachtig in beeld brengt. Opzienbarende gebouwtransformaties, nieuwbouw in de negentiende-eeuwse wijken, Rotterdammers die hun eigen huis bouwen en meer.

 

Welk gebouw verdient dit jaar de publieksprijs? Van 5 november tot 5 december kon iedereen zijn stem uitbrengen. De winnaars van de publieksprijs en die van de vakjuryprijs worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 20 december in het Stadhuis van Rotterdam. De inzender met de beste motivatie krijgt dan ook een prijs uitgereikt: een architectuurtour van OMI. 

 

OMI Rotterdam biedt een unieke stedelijke ervaring voor iedereen die is geïnteresseerd in stadscultuur, architectuur en stedelijke ontwikkeling. Zij bieden de winnaar twee tickets voor een exclusieve OMI-tour!Ontmoet de vakjury
van 2017!

 1. Pieter de Raadtstraat 35 en 37, Banierstraat 62, Bloklandstraat 190, Zwaanshals 288, Zegwaardstraat 9b, Schiestraat 12 ()
 2. Goudsesingel 52 - 214, 3011 KD, Rotterdam ()
 3. Maasboulevard 100 ()
 4. Melissantstraat ()
 5. Jonker Fransstraat 41-43 ()
 6. Leonidas Rotterdam ()
 7. Hooidrift Rotterdam ()
 8. Schietbaanlaan 12 ()
 9. Schoonoordstraat 7 ()
 10. Burgemeester Oudlaan 50 (1)