Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Frank Hanswijk

Jonker Lofts

Ontwikkelaar Maelion zag kans om nieuwe stadswoningen te realiseren en tegelijkertijd een drukkerij met winkel uit 1952 van de ondergang te redden. De achterzijde van het pand, gelegen aan de expeditiehof, had een gesloten gevel. Door de entrees van de woningen aan de hofzijde te situeren worden nieuwe mogelijkheden ontsloten. De gevel is geopend om de woningen licht te bieden en daarmee ontstaat meer levendigheid en transparantie op de hof. De woningen beschikken over nieuw gecreëerde patio’s, voorheen binnenruimtes van de drukkerij waarvan het dak is verwijderd. Ook is er buitenruimte op het dak met dakopbouw. Daglicht en ventilatie voor de slaapkamers in de kelder zijn opgelost met een vide met ramen rondom. In de vide bevindt zich ook de trap naar het dakterras. Het industriële karakter van de drukkerij bepaalt de uitstraling van het complex waarvan de betonnen structuur is gezandstraald en de grote daklichten zijn vernieuwd. Dit is gecombineerd met donkere kozijnen en grijs stukwerk, zowel aan de hof- als straatzijde, evenals houtaccenten en groen. Er is gewerkt met een bouwteam en bewoners hadden inspraak tijdens het proces



  • Naam van het gebouw: 
  • Jonker Lofts
  • Opdrachtgever: 
  • Maelion
  • Architect: 
  • Broos de Bruijn Architecten
  • Bouwer: 
  • Maelion
  • Omschrijving: 
  • Nieuwe mogelijkheden van een expeditiehof werden blootgelegd met de realisatie van enkele bijzondere stadswoningen