Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Frank Hanswijk

Winnaar vakjury prijs

CPO Hooidrift

De insteek van dit project voor de bouw van 14 rijwoningen in Rotterdam West was maximale keuzevrijheid voor de kopers in combinatie met de financiële en organisatorische voordelen van gezamenlijke bouw. De welstandsnota schreef inpassing in het bestaande negentiende-eeuwse gevelbeeld voor. Het project CPO Hooidrift speelt optimaal in op deze situatie. De ontwerpstrategie is geïnspireerd op de individuele bouw die te vinden is aan bredere lanen waar begin twintigste eeuw particulieren hun huizen bouwden die onderling grote overeenkomsten vertoonden in materiaal en detaillering, zodat een samenhangend beeld ontstaat. Tegelijkertijd gaat elk van de woningen op eigen wijze een relatie aan met de straat. Het architectonisch systeem voor CPO Hooidrift biedt ruimte voor individuele variatie binnen een stelsel van regels met betrekking tot materiaal en compositie, zoals een maatsystematiek gebaseerd op de negentiende-eeuwse gevel en regels rond de steensdiepe negge. Zo ontstond een straatwand waarin zowel het blok als de individuele woning herkenbaar is. In de ene woning is gekozen voor werkruimte of een souterrain voor gasten, in een andere woning voor een inpandige garage of dakakker. Nergens wordt de compositie monotoon, een enkele dissonant geeft een randje, het project toont zich als een familie.



  • Naam van het gebouw: 
  • CPO Hooidrift
  • Opdrachtgever: 
  • VVO Hooidrift
  • Architect: 
  • SUBoffice architecten, uitvoerend architectenbureau: biq architecten
  • Bouwer: 
  • Bolton
  • Omschrijving: 
  • Individuele variatie binnen een stelsel van regels maakt dat deze serie woningen in particulier opdrachtgeverschap oogt als een architectonische familie.