Fotografie: Frank Hanswijk

Fotografie: Noortje Knulst

Fotografie: Noortje Knulst

Fotografie: Noortje Knulst

Matryoshka house

 

Matryoshka House realiseert twee high end appartementen in een vooroorlogs pand. De vorige eigenaar verhuurde het pand als een illegaal werkhotel en liet het in erbarmelijke staat achter. Geïrriteerd door de overlast en het verval van de woning besloot een buurtbewoner het pand op te kopen en gaf Shift architecture urbanism de opdracht voor een extreme ‘makeover’. Het huis werd van binnen volledig gestript en de achtergevel is in zijn totaliteit vervangen. Delen van de vloeren zijn verwijderd om dubbelhoge woonruimtes te creëren. De private vertrekken zijn als het ware opgehangen in de grote woonruimtes, waardoor het matryoshka effect van ‘een huis in een huis’ wordt bereikt. Het interieur van de woningen vormt een dialoog tussen oud en nieuw, hedendaags en traditioneel, gepolijst en ruw, afgewerkt en onafgewerkt. Centraal in elk appartement bevindt zich een met gegalvaniseerd metaal bekleed volume waarin trappen, toiletten, opslag en keukenapparatuur zijn opgenomen. Een zwevend keukeneiland, volledig bekleed met witte tegels vormt het hart van elke woning. Waar mogelijk zijn originele details van de woning bewaard of teruggebracht. De bakstenen wanden en de houten dakconstructie zijn in het zicht gelaten, glas in lood ramen zijn hersteld en teruggeplaatst in het interieur van de woning. Warme materialen en kleuren contrasteren met meer industriële materialen als het reflectieve metaal, ruwe beton en zwarte staal.

  • Naam van het gebouw: 
 • Matryoshka house
 • Opdrachtgever: 
 • Privaat
 • Architect: 
 • Shift architecture urbanism & Makina
 • Bouwer: 
 • 13Speciaal & Ben Werkt
 • Omschrijving: 
 • Verwaarloosd vooroorlogs pand werd volledig gestript en kreeg een ruimtelijke indeling waarbij private vertrekken zijn opgehangen in de dubbelhoge woonruimte, huis-in-huis als een Matroyshka.


CPO Hooidrift Winnaar vakjury prijs Universiteitsbibliotheek, Erasmus Universiteit Rotterdam Winnaar publieks prijs

Op woensdag 20 december 2017 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2017 uitgereikt. CPO Hooidrift won de juryprijs en Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit de publieksprijs.

 

De juryprijs


De jury over CPO Hooidrift: ‘CPO Hooidrift laat zien dat Rotterdam ook gezinnen op nieuwe manieren de ruimte kan bieden. De jury is overtuigd van het belang van dit soort coöperatieve projecten in de stad en vindt dat CPO Hooidrift een schitterend voorbeeld stelt. Zij is ervan doordrongen dat de werkvorm van collectief opdrachtgeverschap om doorzettingsvermogen vraagt. De individuele wensen van de eigenaren zijn van groot belang en wegen zwaar, maar ze bewijzen alleen dán hun waarde als de kwaliteit van het geheel klopt – als architectonisch ensemble en passend op de plek. CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad.’


De jury wees ook twee eervolle vermeldingen aan: Het Industriegebouw en BlueCity010 Offices.

 

De publieksprijs

Het oorspronkelijke bibliotheekgebouw uit 1968 was in de loop der jaren aangetast in zijn uitstraling en ruimtelijke kwaliteiten. Bovendien waren aanpassingen nodig om de huidige en toekomstige manier van studeren en werken in het gebouw te faciliteren. Het gerenoveerde gebouw op de EUR Campus biedt nu onderdak aan circa negentig studiewerkplekken en vijftig flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de Universiteitsbibliotheek en het Rotterdamsch Leeskabinet. Uit de motivaties van stemmers: ‘Door veel licht, ruimtelijkheid en transparantie terug te brengen, is de Universiteitsbibliotheek de ultieme ontmoetingsplaats geworden voor studenten om samen te werken en samen te studeren.’

 

Op de tweede plaats eindigde BlueCity010 Offices en op de derde plaats Melissantstraat.download Juryrapport
 1. Pieter de Raadtstraat 35 en 37, Banierstraat 62, Bloklandstraat 190, Zwaanshals 288, Zegwaardstraat 9b, Schiestraat 12 ()
 2. Goudsesingel 52 - 214, 3011 KD, Rotterdam ()
 3. Maasboulevard 100 ()
 4. Melissantstraat ()
 5. Jonker Fransstraat 41-43 ()
 6. Leonidas Rotterdam ()
 7. Hooidrift Rotterdam ()
 8. Schietbaanlaan 12 ()
 9. Schoonoordstraat 7 ()
 10. Burgemeester Oudlaan 50 (1)