Fotograaf: Frank Hanswijk

Fotograaf: Frank Hanswijk

Winnaar vakjury prijs

MFC Rozenburg (De Rozenburcht)

Dit multifunctionele centrum met faciliteiten op het gebied van sport en verenigingsleven vormt een nieuwe entree naar het dorp Rozenburg. Het is als een alzijdig bouwvolume ingepast in de overgang van een woonwijk naar een groen recreatiegebied. Het gebouw bevat een zesbaans wedstrijdbad, een sporthal, een multifunctionele zaal en een horecagelegenheid met extra ruimte voor bijeenkomsten. Met hun verschillende hoogtes zijn deze functies als afzonderlijke volumes herkenbaar in het exterieur. Opvallend is de materialisering in groene baksteen waarmee het gebouw zich voegt in zijn groene omgeving, een effect dat nog wordt versterkt door de groene patio’s. Het interieur onderscheidt zich door een zorgvuldige materialisering en afwerking waarin opnieuw de groene baksteen samen met onder meer beton en hout het beeld bepaalt. • Naam van het gebouw: 
 • MFC Rozenburg (De Rozenburcht)
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling
 • Architect: 
 • Koen van Velsen architecten
 • Bouwer: 
 • Bouwbedrijf De Vries en Verburg
 • Omschrijving: 
 • Aandachtige ruimtelijkheid en detaillering zijn de essentie van dit serene centrum voor het sport- en verenigingsleven van Rozenburg dat het dorp een nieuwe, groene entree biedt.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()