Fotograaf: Frank Hanswijk

Skatepark Westblaak

Dit nieuwe skatepark in de middenberm van de Westblaak biedt een vloeiend landschap voor skaters, in-liners, steppers en BMX’ers. Nadat de voorbereidingen voor een nieuw skatepark op deze locatie waren vastgelopen, hebben een actieve groep skaters, Het Nieuwe Instituut en de gemeenteraad het proces weer samen op gang gebracht. Skaters en ontwerpers maakten gezamenlijk een nieuw masterplan. De beperkte ruimte leidde ertoe dat de verschillende standaard obstakels zijn samengevoegd tot een vloeiend skatelandschap met nieuwe, onverwachte mogelijkheden. Het gepolijste asfalt, het beton met blauwgekleurde obstakels en de scherp gedefinieerde groenvlakken vormen een lineair stedelijk landschap voor alle Rotterdammers. • Naam van het gebouw: 
 • Skatepark Westblaak
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam
 • Architect: 
 • Janne Saario & Marcel Musch
 • Bouwer: 
 • Damiaan Winkelman SkateOn
 • Omschrijving: 
 • Skaters en ontwerpers ontwierpen samen dit vloeiende skatelandschap dat laat zien hoe een doordachte inrichting van restruimtes kan bijdragen aan stedelijke verblijfskwaliteit.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()