Fotograaf: Frank Hanswijk

FIRST Rotterdam

Kantoorgebouw First staat op een markante locatie tegenover het Groot Handelsgebouw bij het Centraal Station. Het vormt een voortzetting van de zakelijke hoogbouw van het Weena in westelijke richting. Het rechthoekig bouwblok met daarbovenop een toren van 130 meter is gebouwd op de fundamenten van het voormalige Bouwcentrum. De onderste twee lagen hebben een transparant karakter met publieke functies. In het hart van het gebouw, tussen de twee delen van de toren, ligt een vide die het interieur van daglicht voorziet. In een van de gevels is het Reliëf No.1 van Henry Moore, dat ooit de gevels van het Bouwcentrum sierde, teruggeplaatst. Met grote vensteroppervlakken en beton refereert First op de gevel van het Groot Handelsgebouw aan de overkant van de straat. • Naam van het gebouw: 
 • FIRST Rotterdam
 • Opdrachtgever: 
 • Weenapoint II Vastgoed
 • Architect: 
 • Branimir Medić & Pero Puljiz, de Architekten Cie.
 • Bouwer: 
 • Volker Wessels, Boele & van Eesteren en Bouwbedrijf Wessels Zeist B.V.
 • Omschrijving: 
 • Deze hoogwaardige kantoortoren combineert kenmerken van de naoorlogse stad met hedendaagse technieken en materialen, een humane wolkenkrabber bij de toegangspoort naarde stad.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()