Fotograaf: Frank Hanswijk

Fotograaf: Frank Hanswijk

Vroesenpaviljoen

In het Vroesenpark, een populair wijkpark in Blijdorp, werd een paviljoen gerealiseerd dat horeca en maatschappelijke activiteiten combineert. Het project startte in 2008 met een woningcorporatie als opdrachtgever en een sociaalmaatschappelijke instelling voor de exploitatie. Door de crisis werd het project uiteindelijk een burgerinitiatief met eigen financiering. Als een van de initiatiefnemers en buurtbewoner maakte het architectenbureau niet alleen het ontwerp, maar was het ook betrokken als ontwikkelaar. Het gebouw is ontworpen als groeimodel dat gefaseerd kan worden uitgevoerd. De eerste fase bestaat nu uit een gesloten deel met toiletten en keuken en een open gedeelte met het restaurant en terras. Daar opent het paviljoen zich met hoge puien naar het park met waterpartij. De gewaaierde structuur heeft een hellend groendak. • Naam van het gebouw: 
 • Vroesenpaviljoen
 • Opdrachtgever: 
 • Stichting Theeschenkerij Vroesenpark
 • Architect: 
 • Vitibuck Architects
 • Bouwer: 
 • 010Bouw
 • Omschrijving: 
 • Dit sympathieke paviljoen dat horeca en maatschappelijke activiteiten toevoegt aan het Vroesenpark is een burgerinitiatief dat in fases kan worden uitgebreid.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()