Winy Maas

Winy Maas Prof. Ir. Ing FRIBA HAIA (1959, Schijndel, Nederland) is architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect en medeoprichter en –directeur van het internationaal werkzame architectenbureau MVRDV. Hij is professor bij en directeur van The Why Factory. Dit instituut, opgericht in 2008 aan de TU Delft, doet onderzoek naar de toekomst van steden. Momenteel is Winy Maas gastprofessor aan de GSAPP Columbia, New York. Hij is curator van meerdere tentoonstellingen, geeft lezingen en is regelmatig jurylid over de hele wereld.
In 2013 werd Winy Maas lid van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). In 2015 ontving hij de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, uitgereikt door de Nederlandse overheid voor zijn bijdrage aan de architectuur en stedenbouwkunde. Samen met MVRDV en The Why Factory heeft hij meerdere onderzoeksprojecten gepubliceerd. 

Oana Rades

Oana Rades studeerde architectuur in Boekarest en aan de TU Eindhoven waar ze in 2005 op de cum laude is afgestudeerd. Na vijf jaar te hebben gewerkt voor MVRDV, is ze sinds 2010 partner bij Shift architecture urbanism. Shift opereert zowel buiten de kern van architectuur - in zelf geïnitieerd onderzoek waar ontwerp en verbeelding strategisch worden ingezet om maatschappelijke vraagstukken te agenderen - als ook in de harde kern van architectuur - in bouwopgaven waar experiment gebalanceerd wordt met precisie en aandacht voor uitwerking. Projecten van Shift zijn onder andere het museumkwartier in Kerkrade met het Cube Design museum en Columbus Earth theater, de Faculty Club bij Tilburg Universiteit en onderzoeksprojecten zoals Studio Sport dat in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam werd tentoongesteld. Rades doceert aan diverse academies in Nederland. Haar werk werd onderscheiden met onder andere de Charlotte Köhler prijs en de basisprijs Prix de Rome. 

Madeleine Maaskant

Madeleine Maaskant is directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Zij studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, won vervolgens Europan en richtte in 1996 het bureau Maaskant en van Velzen Architecten op. Vanaf 2010 was zij hoofd van de afdeling Gebouwen van Natuurmonumenten en bestuursvoorzitter van Stichting Archiprix en Archiprix International, het samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ook was zij bestuurslid van Europan Nederland en de Jaap Bakema Foundation. Daarnaast is Maaskant een veelgevraagd jurylid voor onder andere Archiprix, BNA Gebouw van het Jaar, Gouden Piramide, Europan, Zuiderkerkprijs Amsterdam en het Ithaka Stipendium.
Maaskants werk staat in het teken van talentontwikkeling. Door mogelijkheden in het onderwijs te creëren, kunnen veelbelovende ontwerpers uitgroeien tot inspirerende voorbeelden voor vakgenoten en het brede publiek. Maaskant zet zich in voor Archiprix en Archiprix International, initiatieven die jonge talentvolle ontwerpers in de schijnwerpers plaatsen en een podium bieden voor hun gedachtengoed en hun ontwerpen. 

Mariet Schoenmakers

Mariet Schoenmakers studeerde bouwkunde aan de TU Delft, en was daarna in een rijke beroepspraktijk actief als stedenbouwkundige, stadsontwikkelaar en opdrachtgever in zowel de publieke als de private sector. In Rotterdam maakte zij als ontwerper zowel de stadsvernieuwing mee, als de start van de Kop van Zuid en de ontwikkeling van bedrijvenpark Noord-West en Laag Zestienhoven. In de private sector was zij vanuit MAB inhoudelijk opdrachtgever bij tal van binnenstedelijke transformaties, zoals Oosterdokseiland in Amsterdam en het centrumplan van OMA voor Almere. In Rotterdam droeg zij zo bij aan de conceptontwikkeling van De Rotterdam. Als directeur AM Concepts was het zoeken naar ruimtelijke kwaliteit haar kompas. Zij gaf hier leiding aan een team dat voor vele projecten een visie op de opgave formuleerde gepaard aan een ontwerpende houding die alle disciplines integreert. Het idee van een ruimtelijk concept is voor haar de drager die maatschappelijk en ruimtelijk belang samenbindt, en daarmee bijdraagt aan de identiteit van de stad en haar bewoners. Zij is lid van de Van der Leeuwkring van AIR en daarin als bevlogen opdrachtgever nauw betrokken bij het denken over Rotterdam. Schoenmakers ziet bouwen allereerst als een culturele opgave. 

Ronald Rietveld

Ronald Rietveld studeerde in 2003 cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in
Amsterdam. Na het winnen van de Prix de Rome in 2006 startte hij samen met zijn broer,
filosoof Erik Rietveld, RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances]. Deze multidisciplinaire
studio opereert op het grensvlak van architectuur, beeldende kunst en filosofie.
RAAAF’s installaties en locatie specifieke interventies verbinden heden, verleden en toekomst. Het zijn ruimtelijke denkbeelden die nieuwe vergezichten openen. Het werk start vanuit eigen fascinaties die geconfronteerd worden met urgente maatschappelijke opgaven.
Rietveld heeft verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de Architectural Review Award 2013 (RIBA, London), de Rotterdam Design Prijs 2011 en de Prix de Rome . De verschillende jury’s benadrukken de letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdende werkwijze als de kracht achter het werk. In 2016 zijn Ronald & Erik Rietveld uitgenodigd om lid te worden van de Koninklijke Akademie van Kunsten (KNAW).