Fotograaf: Frank Hanswijk

Fotograaf: Frank Hanswijk

SkilledIn office

Skilledin Office is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland. Het gebouw van 130 vierkante meter omvat kantoor, presentatieruimte en trainingscentrum van opdrachtgever Skilledin, specialist in trainingen in de industrie. Evenals de ontwerper is Skilledin huurder van een (indoor) kavel in het Innovation Dock. Het gebouw heeft een houten dak bestaande uit 225 unieke houten elementen die ruim acht meter overspannen. Het gewelf rijst op uit een decentraal geplaatste kolom overvloeiend in het dak. Basis voor dit gewelf zijn digitale formfinding technieken. Het resultaat is een dubbel gekromde vorm, vertaald naar driehoekige houten panelen die met vingerverbindingen. Instructies voor het robotgestuurde fabricageproces zijn rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Zo konden allerlei complexe bewerkingen in korte tijd worden voorbereid. • Naam van het gebouw: 
 • SkilledIn office
 • Opdrachtgever: 
 • Port of Rotterdam
 • Architect: 
 • Studio RAP
 • Bouwer: 
 • Studio RAP
 • Omschrijving: 
 • Op het RDM Innovation Dock verrees het eerste Nederlandse gebouw dat met robots werd gefabriceerd. Dit opent het vizier voor de waarde van technologische vernieuwing in de architectuur.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()