Fotograaf: Frank Hanswijk

Westersingelbrug

De oude brug over de Westersingel is vervangen door een nieuwe. Deze is uitgesproken hedendaags in zijn materialisering en vormgeving, en past tegelijkertijd goed in zijn romantische groene omgeving. De Westersingel bleef gespaard voor de gevolgen van het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Het park langs de singel, een ontwerp in de Engelse landschapstijl van J. D. Zocher, kenmerkt zich door glooiende gazons en bomengroepjes. Rondom bepalen voorname negentiende-eeuwse gebouwen het beeld. De brug is ontworpen als een sieraad voor dit park. De dicht opeen geplaatste balusters werden vervaardigd uit messing en vormen zo een subtiele verwijzing naar de reeks bronzen kunstwerken verderop langs de Westersingel. Met zijn licht gebogen vorm en zorgvuldige bestrating monumentaliseert de brug de oversteek. • Naam van het gebouw: 
 • Westersingelbrug
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam
 • Architect: 
 • Studio Selva + Anouk Vogel landscape architecture
 • Bouwer: 
 • Metaluniek
 • Omschrijving: 
 • Deze nieuwe voetgangersbrug over de Westersingel is ontworpen als een sieraad voor het park en de stad, en toont zo de waarde van zorgvuldige kleine ingrepen.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()