Fotograaf: Frank Hanswijk

MFSA De Sportmotor

De Sportmotor is een multifunctionele sportaccommodatie met een gymzaal, fitnessruimte en zorgvoorziening op de begane grond, diverse sportvoorzieningen en ondersteunende faciliteiten op de eerste verdieping en een wedstrijdhal met horecavoorziening op de tweede verdieping. Het gebouw staat in een omgeving die momenteel wordt herontwikkeld met diverse functies op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn. De wijdere omgeving kenmerkt zich door architectuur uit de wederopbouwperiode. Stedenbouwkundige voorwaarde was een bouwhoogte van vijftien meter. Dit was aanleiding om de functies te stapelen waarmee ruimte ontstond voor een voorplein. De plint bestaat grotendeels uit glas in metalen puien terwijl daarboven metselwerk het beeld bepaalt. Een baksteenmotief met reliëf geeft hier extra diepte aan de gevel. • Naam van het gebouw: 
 • MFSA De Sportmotor
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling
 • Architect: 
 • Geurst & Schulze architecten
 • Bouwer: 
 • Slokker Bouwgroep
 • Omschrijving: 
 • Dit multifunctionele sportgebouw combineert de heldere zakelijkheid van naoorlogse architectuur met een verfijnde toepassing van baksteen en levert zo een bijdrage aan een gebied in ontwikkeling.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()