Fotograaf: Frank Hanswijk

Fotograaf: Frank Hanswijk

Winnaar publieks prijs

Timmerhuis

Het Timmerhuis bestaat uit het monumentale Stadstimmerhuis stammend uit 1953 gevat in een nieuwe kubistische structuur van staal en glas. Een compositie van repeterende ‘pixels’, geeft het complex zijn karakteristieke vorm met twee torens, binnenpleinen, uitkragingen en dakterrassen. Het staalskelet biedt ruimte voor kantoren en woningen met grote kolomvrije ruimten en royale dakterrassen. De stapeling van ‘pixels’ draagt bij aan het comfort doordat windhinder en slagschaduwen beperkt blijven. Met zijn doorzichten, visuele verbindingen en gradaties van transparantie gaat het Timmerhuis aan alle zijden een relatie aan met de stedelijke omgeving. Naast kantoren en woningen biedt het onderdak aan Museum Rotterdam, retail, horeca en parkeren. De stadhuisstraat, tussen stadhuis en postkantoor, wordt doorgezet als symmetrieas in het Timmerhuis en vormt een royale, publieke passage die ruimte biedt voor culturele en maatschappelijke programmering. • Naam van het gebouw: 
 • Timmerhuis
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam
 • Architect: 
 • Offi ce for Metropolitan Architecture
 • Bouwer: 
 • Heijmans
 • Omschrijving: 
 • Het monumentale Stadstimmerhuis werd gevat in een kubistische structuur met rumte voor publieksfuncties en wonen. Tevens een eigenzinnige toevoeging aan de skyline van Rotterdam.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()