Fotograaf: Frank Hanswijk

Raadzaal Stadhuis Rotterdam

Het Rotterdamse Stadhuis wordt sinds 2009 grondig gerenoveerd. Na eerdere ingrepen waarbij onder meer werkruimtes, vergaderzalen en de trouwzalen werden aangepakt, was nu de raadzaal aan de beurt. De wens was hier een beter werkcomfort te realiseren, klimaatbeheersing te optimaliseren, en audiovisuele installaties beter in te passen. De kwaliteiten van het oorspronkelijke interieur zijn weer zichtbaar gemaakt door toevoegingen uit de jaren zestig te verwijderen en te kiezen voor passende meubilering en stoffering. De beide publiekstribunes hangen weer als twee heldere volumes in de ruimte. De wand achter de collegetafel is grondig gerenoveerd en kreeg een nieuwe stoffen wandbespanning waarachter installaties en luidsprekers zijn weggewerkt. De tafels zijn gerestaureerd waarbij audiovisuele voorzieningen zijn geïntegreerd. Alle stoelen zijn vervangen en op een hoogte gebracht. De acht lichtkronen werden met veel aandacht en zorg hersteld en voorzien van LED-verlichting. • Naam van het gebouw: 
 • Raadzaal Stadhuis Rotterdam
 • Opdrachtgever: 
 • Gemeente Rotterdam
 • Architect: 
 • deMunnik-deJong architecten en Merk X
 • Bouwer: 
 • Burgy bouwbedrijf
 • Omschrijving: 
 • Deze renovatie van de Raadzaal maakt de oorspronkelijke kwaliteiten van de ruimte weer zichtbaar, verhoogt het comfort en de uitstraling, en is daarmee een eerbetoon aan stad en bestuur.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()