Fotograaf: Frank Hanswijk

Station Rotterdam Bergweg

Het voormalige Station Bergweg, een ontwerp van Sybold van Ravesteyn op de Hofbogenlijn, onderging een cascotransformatie en huisvest nu een groot pizzarestaurant. Nadat het station in 2006 in onbruik was geraakt viel het aan verloedering ten prooi. In 2009 besloot bureau JagerJanssen, zelf gevestigd in de Hofbogen, op eigen initiatief een plan te maken voor de herontwikkeling van dit stationsgebouw dat de status heeft van Rijksmonument. Het was de basis voor een opdracht in 2015. Een nieuwe langsgevel met glazen puien brengt de zeven bogen in het zicht waar het stationsgebouw omheen is gebouwd. Zo ontstaat een nieuwe ruimtelijke as die de structuur van het gebouw afleesbaar en inzichtelijk maakt. De oude entreepartij op de kop, met zijn karakteristieke trapeziumvormige ramen en uitstekende luifel, is gerestaureerd. Binnen is het gebouw ontdaan van binnenwanden en plafonds waarmee een royale ruimte is ontstaan. Originele trappen en bordessen zijn inclusief keramieken bekleding behouden gebleven. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. • Naam van het gebouw: 
 • Station Rotterdam Bergweg
 • Opdrachtgever: 
 • Hofbogen B.V.
 • Architect: 
 • JagerJanssen architecten BNA/Jasper de Haan architecten, i.s.m. Bureau Polderman
 • Bouwer: 
 • JurriĆ«ns West
 • Omschrijving: 
 • Deze transformatie van het stationsgebouw van Van Ravesteyn was een initiatief van de architecten. Door oude en nieuwe kwaliteiten aan de oppervlakte te brengen, ontstond hier een nieuwe hotspot op de Hofpleinlijn.


MFC Rozenburg (De Rozenburcht) Winnaar vakjury prijs Timmerhuis Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2016

 

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.


De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: ‘De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.’ Over De Rozenburcht schrijft de jury: ‘De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.’ In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: ‘Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt’ en ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt’.download Juryrapport
 1. Westblaak ()
 2. Zuidzijde 35 ()
 3. Veerlaan 11 ()
 4. Vroesenpark Rotterdam ()
 5. Bergweg ()
 6. Kortenaerstraat / Eendrachtsweg ()
 7. Coolsingel 40 ()
 8. Halvemaanpassage 90 (1)
 9. Scheepsbouwweg 8 ()
 10. Jan Ligthartstraat 95, 3083 AL Rotterdam ()
 11. Weena 762 ()