Don Murphy (voorzitter)

Juryvoorzitter Don Murphy was in 1995 een van de oprichters van VMX Architects. Na zijn opleiding aan de South Bank University in Londen, studeerde hij aan het Berlage Instituut te Amsterdam. Murphy opereert in het internationale veld van de architectuur met een focus op hoge kwaliteit en vernieuwend ontwerp. Hij is creatief directeur van VMX Architects en is verantwoordelijk voor de ontwerpen en presentaties van het bureau. Ook is hij een van de initiatiefnemers van Xi Architects, de joint venture van i29 en VMX in Oman. Murphy geeft lezingen over de hele wereld. Hij is actief in de academische wereld en in het architectuuronderwijs als professor aan de Hanyang University in Seoul, als unit professor aan het Berlage Instituut en als visiting professor en extern examinator aan verschillende instituten. Don Murphy heeft regelmatig zitting in jury’s. Ook is zijn eigen werk al vele malen bekroond. De praktijkschool die hij bouwde in Rotterdam Hoogvliet oogstte veel waardering bij de jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2014 en was een van de vijf nominaties. 

Marc Koehler

Marc Koehler is architect van Nederlands-Portugese afkomst. Hij studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Na te hebben gewerkt bij de Architekten Cie., richtte Koehler in 2005 zijn eigen bureau op. Koehlers werk is nationaal en internationaal gepubliceerd en tentoongesteld en hij is een veelgevraagd spreker. Tussen 2004 en 2011 werkte hij als docent aan de TU Delft. Het werk van Koehler ontving al veel onderscheidingen. Momenteel werkt hij met zijn bureau aan een villa op Terschelling en verschillende collectieve woongebouwen door heel Nederland (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Delft), vanuit het door zijn eigen bureau ontwikkelde Superlofts concept. 

Hans Venhuizen

In het werk van Hans Venhuizen staat de cultuur van de ruimtelijke ordening centraal. Daarbij vat hij cultuur breed op als cultuurhistorie, erfgoed, architectuur en kunst, maar ook als de actuele cultuur van de bewoners van een streek of de eigenheid van een plek. In zijn streven naar een specifiekere identiteit voor steden en gebieden verbindt Venhuizen de werelden van cultuur en ruimte. Het spel is daarbij zijn belangrijkste instrument dat het mogelijk maakt om deelnemers op een gelijkwaardige manier te betrekken bij een opgave. Het spel maakt complexe situaties inzichtelijk, levert informatie op over wensen en belangen en biedt bovendien plezier in onzekere veranderingsprocessen. Sinds 1999 was Venhuizen werkzaam in de Beemster, de Koningsas, het Ruhrgebied, de omgeving van Waal, de Binckhorst, de Bollenstreek, rond de Hef en in Istanbul. Sinds 2011 geeft Hans Venhuizen leiding aan de Master Interieurarchitectuur van de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag. 

Marjolein van Eig

Architect Marjolein van Eig werkte jarenlang bij Biq Stadsontwerp en bureau Inbo waar ze veel ervaring opdeed met woningbouw. In 2014 begon ze voor zichzelf. In dat jaar won ze de Abe Bonnemaprijs voor het project Koepel op de Overplaats in Heemstede. Ook won ze de opdracht voor een nieuw iconisch brugwachtershuisje in het centrum van Haarlem. Kenmerkend voor haar werk is de keuze voor archetypes waarmee Van Eig verder bouwt op het bestaande, evenals de zorgvuldige detaillering en keuze voor solide materialen.
Marjolein van Eig schrijft ook over architectuur, onder anderen voor Archined en HP/DeTijd. Voorjaar 2015 verscheen haar boek ‘Koppen’ over kopgevels in de woningbouw in de afgelopen 125 jaar. Voor het vakblad de Architect maakt ze maandelijks een rubriek over het detail, waarin ze schrijft over de grootsheid van schijnbaar kleine dingen. 

Ellen van Acht

Ellen van Acht is directeur bij KUUB, een stichting die zich richt op de particuliere woningeigenaren. Ze studeerde bouwkunde en was al vroeg bezig met ondernemerschap en creatief denken. Haar hart ligt bij de gebouwde omgeving en bij mensen. Een woning ziet zij als een tweede huid waaraan persoonlijke eisen gesteld mogen worden.
Van Acht gelooft in bouwen wat mensen zelf willen – en dat voor de kostprijs en niet voor de marktprijs. Niet ontwikkelen vóór mensen maar mét mensen dus. Haar stichting KUUB concentreert zich op de effecten voor de bewoner en zet in op goede woonlasten, een gezonde financiering en lage energielasten. Van Acht is ervaringsdeskundige: ze heeft haar eigen huis gebouwd binnen een collectief en renoveerde zelf een vervallen monument compleet met warmtepomp en veel isolatie. Die ervaring neemt zij dagelijks mee in haar werk.