Skatepool Heemraadssingel

 

Dit bottom-up project is een initiatief van lokale skaters. Op de plek waar ooit een vervallen speelplaats en verwaarloosd basketbalveldje waren ligt nu de eerste betonnen skatepool van Rotterdam, gecombineerd met een multifunctioneel sportveld.

 

De gebruikers hebben dit project in 2008 zelf geinitieerd en mede ontworpen in een open dialoog met de buurt, wat ervoor heeft gezorgd dat hier echt een veelgebruikte plek is ontstaan die niet alleen interessant is voor de skatescene maar ook voor omwonenden, passanten en andere sporters. 

 

De mooie locatie draagt ook bij aan het succes. Waar skateparken doorgaans worden aangelegd op achterafgelegen restlocaties is deze pool een fijne plek voor jong en oud die een unieke skate-ervaring toevoegt aan de stad.

 

Het proces van placemaking houdt niet op na de realisatie van de pool in 2012. De initiatiefnemers organiseren de jaarlijkse Rotterdam Pooligans Skate Contest en geven skateles in de pool.

 

initiatief: lokale skaters i.s.m. LAGADO architects

ontwerp: lokale skaters ism LAGADO architects, SkateOn en Stadsontwikkeling

realisatie: BAM, Metaplus, SkateOn

fotografie: Rubén Dario Kleimeer, Mathijs Tromp  • Naam van het gebouw: 
  • Skatepool Heemraadssingel
  • Opdrachtgever, architect of bouwer: 
  • LAGADO architects: initiatiefnemer en mede ontwerper


Rotterdam Architectuurprijs 2014

In de maand september hebben professionals en het brede publiek projecten ingediend voor de Rotterdam Architectuurprijs. Dat heeft geleid tot een prachtig overzicht van scholen, bedrijfsgebouwen, bruggen, een park, een plein, een stations, winkels en nog veel meer. Daaruit is nu de shortlist geselecteerd. Daarvoor hebben we gekeken naar de architectonische kwaliteit van de projecten en de betekenis die ze hebben voor stad en buurt.

Andere aspecten die hebben meegewogen zijn:
* het type opgave, zodat de rijkdom aan opgeleverde gebouwtypen in Rotterdam goed in beeld komt
* de maat, zodat er aandacht is voor zowel kleine als middelgrote en grote projecten
* de geografische spreiding, omdat we oog willen hebben voor kwaliteit in alle delen van Rotterdam.

Projecten die in een vorige editie al werden geselecteerd voor de shortlist, komen dit jaar niet meer in aanmerking.

Het resultaat is een prachtige shortlist van vijfentwintig projecten. Binnenkort op deze site de uitgebreide documentatie per project, compleet met tekeningen, foto’s, tekst en meer. Medio oktober gaat het jurytraject van start en het publiek kan in november zijn stem uitbrengen. De feestelijke uitreiking van beide prijzen vindt plaats op woensdag 17 december in het Stadhuis.