Fotograaf: Cees Roelofs

Fotograaf: Cees Roelofs

Fotograaf: Cees Roelofs

De Verborgen Tuin

De Verborgen Tuin is een ontspannen en groene woonbuurt op een belangrijke uitbreidingslocatie van Rotterdam. Het project kwam tot stand in een proces van co-creatie met de bewoners. In woonworkshops kwamen verschillende thema’s aan bod zoals de hoofdopzet van het stedenbouwkundig plan, de inrichting van de openbare ruimte, de woningplattegrond en de materialisering van de woningen. 
Dit heeft geleid tot een samenhangende groene woonbuurt waar – door de gekozen individuele kopersopties – geen van de 72 woningen hetzelfde is. Door het parkeren aan de randen te situeren, ontstaat een autoluw woonmilieu met in het hart een openbare tuin. Er omheen staan de woningen met beeldbepalende houten veranda’s. • Naam van het gebouw: 
 • De Verborgen Tuin
 • Opdrachtgever: 
 • Kalliste Woningbouwontwikkeling BV
 • Architect: 
 • Heren 5 Architecten
 • Bouwer: 
 • Giesbers Ro
 • Omschrijving: 
 • Woningen in nieuwbouwwijk Park 16hoven met veranda’s grenzend aan een meanderend groen binnengebied.


Grotemarkt 14

Winnaar vakjury prijs

De Nieuwe Margriet

Winnaar publieks prijs

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015

Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.
De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de Markthal. In het juryrapport staat: ‘De onbetwiste winnaar van deze editie is de Markthal, een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’
In de top drie van de publieksprijs staat de Markthal de derde plaats, het Cabriohuis op de tweede en De Nieuwe Margriet op de eerste plaats. Het publiek vindt dit gebouw een 'goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed'. Ook is er veel waardering voor de keuze voor vernieuwing in plaats van sloop. Het project heeft ‘oog voor het erfgoed van het modernisme' en ‘Nieuw is mooi, vernieuwen is beter’ volgens het publiek.download Juryrapport
 1. Pretorialaan ()
 2. Catharina van Zoelenstraat ()
 3. Wijnhaven 10 ()
 4. Hennekijnstraat 60 ()
 5. Grotemarkt 14 ()
 6. Mauritsweg ()
 7. Posthoornstraat ()
 8. Rijkeeplein ()
 9. Maashaven Noordzijde ()
 10. Hartenruststraat ()
 11. De Nieuwe Margriet (1)
 12. Prins Hendrikkade 57 ()
 13. Goedaerthof 3045 ()
 14. Uitbreiding Dijkvilla ()
 15. Oranjeboomstraat ()
 16. Klein Coolstraat 25b ()
 17. Rottekade 8 ()